Fostul șef UPU SMURD Brașov, dr. Cristina Vecerdi, în prezent parlamentar PNL, a reacționat după ce, în multe situații, protestele anti-mască s-au transformat și proteste anti-medici. Ea a explicat că fiind medic de urgență și meseria o poziționează lângă cei aflați în situații critice, însă, cu toate astea, o parte din protestatari consideră că medicii reprezintă „o dictatură sanitară”.
„Am aflat din strada că eu și colegii mei medici, asistenți, infirmiere, brancardieri suntem dictatura sanitară. Suntem și noi obosiți și sătui de atâta echipare, dezechipare, decontaminare. Poate că înțelegem frustrarea mai bine decât oricine. Am rămas doar eroii celor care ar dori să fie azi acasă, în parc, să poarte o mască, să își facă cumpărăturile programat și să ridice privirea spre primii copaci înfloriți. Unii sunt victimele celor care azi protestează pentru libertate. Povara unei măști este infinit mai mică decât povara unui ventilator”.
Pe de altă parte, medicul brașovean, fost coordonator al UPU-SMURD, susține că valul pandemic din această primăvară era anticipat, iar amploarea lui a fost cauzată și de faptul că „am lăsat garda jos”.
„Istoric, orice pandemie evoluează în câteva valuri succesive. Am avut o perioadă grea în iarnă și era predictibil că va urma un val mai agresiv. Așa s-a întâmplat în majoritatea țărilor europene. În parte datorită faptului că am lăsat garda mai jos, în parte datorită noilor tulpini mai agresive. Apariția vaccinurilor a dat un val de speranță care a fost repede spulberat de informația că măsurile de protecție rămân aceleași deoarece putem transmite boala celor neimunizați. Am alergat la farmacii și am cumpărat teste rapide. Și am considerat că nu trebuie să ne declarăm bolnavi. Am permis răspândirea logaritmică în perioada în care statul a decis deschiderea școlilor, restaurantelor, teatrelor. Pentru că nu ne-a păsat. Pentru că era dreptul nostru. Un drept negrevat de obligațiile amintite. Iar acum, pentru că noi nu am făcut-o cu cei apropiați, statul trebuie să impună restricții pentru a proteja starea de sănătate a tuturor. Este dreptul și obligația statului să facă asta. Pentru unii măsurile au fost prea dure, pentru alții prea blânde. Depinde din ce unghi privești”, a mai spus dr. Vecerdi.
Fii primul care comentează