După ce Comăna a intrat în carantină, primarul comunei, Viorel Grusea, a ieșit într-o conferință de presă, pentru a prezenta, din pun punctul său de vedere, situația din comună. Incidenţa cazurilor de COVID-19 la Comăna a ajuns în 8 aprilie la 13,96 cazuri la 1.000 de locuitori (44 de cazuri active), iar din 6 aprilie, ora 22.00 comuna este în carantină.
Primarul a negat faptul că oamenii ar fi refuzat testarea, aşa cum au trasmis reprezentanţii DSP şi cei ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dar le-a cerut totuşi locuitorilor să respecte regulile carantinei.
Edilul a avut și o explicație pentru creșterea numărului de cazuri:
- „Și dacă le-a curs nasul, oamenii s-au dus la medicul de familie să se testeze”.
- „Pandemie rimează și cu nebunie. În fiecare primăvară și când începea sezonul rece, toamna, aveam viroze, aveam gripe, aveam de toate”.
După ce Prefectura Brașov a transmis în 6 aprilie un comunicat de presă în care anunța începerea de demersurilor de carantinare a comunei și preciza că Direcția de Sănătate Publică Brașov a reclamat faptul că persoane simptomatice din Comăna ar fi refuzat testarea, primarul Viorel Grusea a negat aceste afirmații.
„Dacă lumea ar fi refuzat testarea, nu s-ar fi ajuns la procent. Dimpotrivă. Și dacă le-a curs nasul, oamenii au mers la medicul de familie să se testeze. Este și această psihoză, iar la primele semne, oamenii se testau. Efectiv, lumea este speriată. Lumea se uită la televizor, vede ce se întâmplă, este creată o anumită stare de nervozitate și de spaimă. La primele simptome, toți s-au dus. Nu pot să neg că nu existau cazuri izolate de refuz al testării. De asemenea, testări se facă și la agenții economici. La combinatul de la Hoghiz se fac testări la două săptămâni”, a declarat Grusea.
Brașoveni, cu domiciliu în municipiu, izolați în casa de la țară
Pe de altă parte, primarul a declarat că în comună, în 8 aprilie erau 36 de persoane depistate pozitiv, iar 38 de erau în carantină (care au fost în contact cu cele 36 de persoane), populația comunei fiind de la o populație de 3.151 de persoane.
„În 11 aprilie vor ieși din izolare șase persoane confirmate cu noul coronavirus și 9 contacți. Dacă nu vor apărea noi infectări, incidența va scădea undeva la 7,5 la mie, ceea ce este un lucru foarte bun. Cred că renunțând la deplasările inutile, după cele 14 zile se va reduce semnificativ incidența și vom ieși din carantină”, a explicat Grusea.
Pe lista carantinaților sau izolaților sunt și persoane din Brașov, care au case și în satele din comuna Comăna, despre care primarul a declarat că „omul s-a gândit că, decât să se carantineze între patru pereți la bloc, mai bine face acest lucru la casa de la țară. Adică să nu înebunească în bloc”.
„Trebuie să ne limităm strict la activitățile și deplasările strict necesare”
Acum, având în vedere că în comună a fost instituită carantina, primarul le-a cerut oamenilor „să nu vadă dușmani în jandarmi şi să nu considere că ei sunt în tabăra adversă”.
„Nici ei nu au dorit să fie acolo (jandarmii, în comună, n.r). Cu siguranță aveau de făcut lucruri mult mai importante. Trebuie să înțelegem că sunt acolo pentru a ne ajuta. Lumea trebuie să fie conștientă că trebuie să ne limităm strict la activitățile și deplasările strict necesare. Mulți oameni au grajdurile la marginea satului, dar nu le va interzice nimeni să meargă să aibă grijă de animale. De asemenea, nu o să le îngrădească nimeni activitatea agricolă. Viața trebuie să continue și să nu fim atât de speriați de această situație”.
Nu în ultimul rând, Grusea le-a cerut oamenilor să se vaccineze și a anunțat că ia în calcul să solicite Direcției de Sănătate Publică Brașov trimiterea unei echipe mobile de vaccinare în Comăna.
„Pandemie rimează și cu nebunie”
Pe de altă parte, Viorel Grusea a avut și o interpretare personală în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri:
„Dacă ne aducem aminte, înainte să vină această… pandemie, că eu am avut alt cuvânt pe limbă, dar nu-l mai zic… pandemie rimează și cu nebunie. În fiecare primăvară și când începea sezonul rece, toamna, aveam viroze, aveam gripe, aveam de toate. Părerea mea personală este că vremea s-a încălzit acum vreo trei sau patru săptămâni, iar oamenii au început să își desfășoare activitățile de primăvară și, probabil că au fost îmbrăcați și mai neadecvat. Lucrând în grădină, s-au încălzit. Apoi, vremea s-a răcit brusc și e posibil să fi fost simple răceli. Eu nu vreau să fac nici o speculație, dar am mai discutat cu persoane abilitate, care mi-au spus că este destul de greu, chiar și în laborator, să se poată face diferența dintre gripa normală și coronavirus. Este o părere a mea, așa am auzit și eu. Poate că nu e adevărat. În această primăvară, când omul a simțit că este puțin răcit, s-a dus la medicul de familie. Dacă trei-patru simptome au pledat pentru a fi necesară testarea, au făcut acest lucru și s-a întâmplat să fie depistate pozitiv. Este o părere personală. În fiecare primăvară am avut oameni răciți, ani de-a rândul, în fiecare toamnă la fel”.
Fii primul care comentează