Primăria Săcele promite „toleranță zero” în problema gunoaielor. Cine aruncă aiurea deșeurile rămâne fără mașină sau căruță

Sursa foto: saceleanul.ro

După ce în ultimii ani, municipiul Săcele a avut mai multe probleme legate de depozitarea ilegală a deşeurilor, primarul Virgil Popa le declară „război” celor care confundă unele zone verzi sau terenuri, cu platforme de gunoi.

Primarul a anunțat că în această campanie va colabora îndeaproape cu Poliţia Locală şi cu Comisariatul Judeţean Brașov al Gărzii Naţionale de Mediu, pentru a intensifica controalele şi a depista, dacă nu chiar a-i prinde în flagrant, pe cei care aruncă gunoiul la întâmplare. Ba mai mult, Popa a avertizat că se va trece chiar la confiscarea vehiculelor folosite pentru a se arunca aiurea gunoaiele, fie că este vorba de căruțe, fie că e vorba de mașini. 

250 de amenzi pentru depozitarea gunoiului în locuri nepermise

În ultimele şase luni, autoritățile au acordat în jur de 250 de amenzi la Săcele, pentru depozitarea ilegală a deşeurilor. Aceste sancţiuni sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei. Identificarea celor care încalcă legea pe această speţă este cu atât mai importantă cu cât acţiunile de ecologizare sunt destul de scumpe, după cum spune primarul Virgil Popa.

„Periodic, derulăm și acțiuni de ecologizare, iar costurile sunt destul de mari. Din păcate, vinerea facem curat, iar până luni reapar gunoaiele. De exemplu, recent, am avut o astfel de acțiune în Turcheș, la fostul CAP (Cooperativa Agricolă de Producție, înainte de anul 1989). De acolo am ridicat câteva zeci de camioane de deșeuri, unele fiind acolo de mulți ani”, a declarat Virgil Popa.

Mai puţin de 70% dintre săceleni au contracte de salubrizare

Problema gunoiului menajer aruncat în locuri nepermise este legată direct la Sacele, de numărul relativ scăzut de gospodării care au contract de salubritate. Virgil Popa susţine că în acest moment, doar 67% dintre locuitorii din Săcele au un contract de salubrizare în derulare. Această cifră nu ia în calcul zona Gârcini, unde problemele cu depozitarea deşeurilor sunt chiar mai mari decât în restul oraşului şi unde va fi nevoie de eforturi suplimentare pentru a găsi şi pune în aplicare o soluţie care să funcţioneze pe termen lung.

Gârcini, zona cu cele mai mari probleme de salubrizare

De altfel, pentru Gârcini, se pregăteşte o abordare nouă, având în vedere că acolo locuiesc persoane cu o situaţie materială precară şi care cu greu s-au lăsat convinse până acum să încheie contracte pentru utilităţi. În zonă au fost amplasate containere de mari dimensiuni pentru a-i încuraja pe oameni să nu mai ducă gunoiul la marginea cartierului sau pe malul apei. Dar obiectivul administraţiei locale este să îi determine pe localnici să îşi facă şi contracte de salubritate.

„În ultimele două săptămâni au fost încheiate 30 de contracte și campania pe care am început-o acum va continua. O modalitate prin care oamenii pot fi determinați să contracteze astfel de servicii utilitare este ca atunci când au nevoie de acte de la primărie, să prezinte dovada încheierii contractelor și a achitării facturilor. Cred că a venit momentul să punem lucrurile în ordine și în cartierul Gârcini. Ca și administrație nu ne dorim să-i mai lăsăm în urmă pe cei din Gârcini, iar prin Asociația GAL Gârcini se vor face o serie de investiții. Vom face toate demersurile ca aceștia să plătească taxe și impozite locale, să plătească utilitățile și să își facă contract de salubritate”, a încheiat Virgil Popa.

1 Trackback / Pingback

  1. Primăria Săcele promite „toleranță zero” în problema gunoaielor. Cine aruncă aiurea deșeurile rămâne fără mașină sau căruță – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.