Fostul director al RIAL Brașov, dezvăluiri despre relația cu Primăria: „La primărie, putem vorbi de prostie și minciună”/ Cu Flavia Boghiu „mi-a expirat timpul”/ USR a vrut să ia sediul din Piața Enescu și nu a reușit

După ce primarul Brașovului, Allen Colban, împreună cu directorul RIAL SRL (firmă aflată în subordinea Consiliului Local Brașov) au prezentat un „rechizitoriu” despre fostul director al RIAL, Doru Constantin Ștefan, care a fost destituit din funcție în 26 aprilie, fostul manager a răspuns acuzațiilor aduse de succesorul lui și de edilul-șef municipiului. 

RIAL SRL administrează spațiile locative și comerciale aflate în proprietatea Municipiului Brașov, dar realizează și lucrări de construcții comandate de primărie. De altfel, reproșurile primarului și ale noului director au vizat, în primul rând. Serviciul Tehnic (care se ocupă de lucrările de construcții), despre care cei doi au spus că nu avea un „project management”. 

„Dacă primarul a spus că la RIAL a fost prostie și hoție, eu spun că la primărie e prostie și minciună”, a declarat fostul director. 

„Primarul ține blocat proiectul de extindere a Școlii Gimnaziale nr. 30”

Printre altele, Doru Constantin Ștefan a declarat că din toamna anului trecut, RIAL nu a mai primit nici un contract de la Primărie. Ba mai mult, la începutul acestui an, când a fost pregătit proiectul de buget, nu a mai fost discuția RIAL – Primărie, în care să se stabilească ce lucrări urmează să primească firma în cursul acestui an.

„Anii trecuți, când se pregătea bugetul local,  noi și cei de la Tetkron mergeam la Primărie, unde se stabilea graficul de lucrări pentru anul în curs. Anul acesta, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Am avut două discuții scurte cu Flavia Boghiu. Una s-a terminat după cinci minute, pentru că mi-a expirat timpul (Doru Constantin Ștefan a spus că Flavia Boghiu are discuțiile cronometrate și acordă fiecărei persoane câteva minute – n.r.). Practic, de anul trecut, RIAL nu a mai primit nici o lucrare de la Primărie”, a declarat fostul director RIAL. 

El a mai spus că anul acesta, RIAL a depus la Primărie o ofertă pentru extinderea Școlii Gimnaziale nr. 30 din Tractorul: „Primăria nu a răspuns ofertei. Primarul ține blocat proiectul de câteva luni”.

Un posibil motiv de supărare din partea primarului 

 Totodată, fostul director a declarat că după anul 2019, USR a vrut să preia fostul sediu al PNȚ-CD din Piața Enescu.

„Ei ar fi dorit ca această preluare să fie făcută conform vechii legislații, când atribuirea era făcută de o comisie formată din cei doi viceprimari și directorul RIAL. Le-am explicat că, potrivit noului Cod administrativ, au două alternative: să se înscrie la licitația de atribuire sau să ia în considerare Legea partidelor, care prevede că unei formațiuni politice i se poate atribui un sediu prin Hotărâre de Consiliu Local. Dar nu au făcut asta. Pe de altă parte, ei au fost supărați că nu s-a rezolvat problema sediului pentru USR”, a mai spus fostul director RIAL. 

De ce a plecat dirigintele de șantier de la „Unirea”? 

În timpul conferinței de presă de ieri, Sorin Jula și Allen Coliban au fost întrebați ce sumă mai are Primăria de plătit pentru lucrările la Corpul A al Colegiului Național Unirea, răspunsul lor fiind că este vorba despre 600.000 lei. De asemenea, cei doi au spus că alte plăți nu s-au mai putut face, pentru că a demisionat dirigintele de șantier și nu avea cine să semneze situațiile de lucrări. 

„Dirigintele de șantier a fost contractat de Primăria Brașov. A plecat pentru că nu a mai fost plătit. Și ultimele situații de lucrări le-a semnat în luna martie pentru că ne cunoșteam”, a explicat, în schimb, directorul destituit de la RIAL. 

Tot în ceea ce privește lucrările la Colegiul Național Unirea, Doru Constantin Ștefan a menționat că pe parcurs au apărut mai multe modificări ale proiectului, după ce pe teren s-a constat că este nevoie de intervenții suplimentare. „I s-a reproșat proiectantului de la Cluj că nu colabora în acest proiect. Colaborarea a fost foarte bună”, a continuat Doru Constantin Ștefan 

Cum e cu schelele și gardul de la cimitir

Directorul destituit de la RIAL și-a spus și punctul de vedere referitor la schele gupă ce actualul director a reproșat fostei conduceri că a plătit 115.000 de euro pentru închirierea unor schele, în loc să le cumpere: 

 „Noi avem aproximativ 1.000 de metri pătrați de schele, dar acestea erau insuficiente pentru lucrările la blocurile sociale (RIAL și Tetkron au primit contractele de lucrări pentru izolarea unor imobile în care au funcționat cămine de nefamiliști, n.n)”, a precizat Doru Constantin. 

Totodată, în conferința de presă, fostului director i s-a reproșat că luat contractul pentru realizarea gardului la Cimitirul Municipal (lucrare cu o valoare de 500.000 de lei, conform devizului prezentat de RIAL), apoi a subcontractat lucrările. În acest caz, el a confirmat în parte spusele primarului Coliban și ale noului director RIAL:

„Gardul respectiv ne-a fost furnizat de firma care a livrat și componentele pentru noile platforme de gunoi din Brașov. Am fi putut monta noi acel gard, însă am lăsat firma să facă această lucrare”, a mai declarat Doru Constantin. 

Reamintim că în acest caz, Coliban și Jula i-au reproșat fostului director că a oferit contractul unui terț, desi Rial s-ar fi putut ocupa cu propriii angajați, iar suma achitată a fost mai mare decat se estimase inițial.

„În 2018 au fost de acord cu salariile, acum nu”

Doru Constantin a ridicat și problema salariilor, a primelor sau a tichetelor de masă.

„Organigrama și salariile au fost aprobată în anul 2018 de AGA, din care făceau parte și Maria Oprea (din cadrul Primăriei – n.r.) sau Roxana Cojocea (consilier local PNL – n.r.). Acum, cele două fac parte din Consiliul de Administrație și nu mai sunt de acord cu aceste salarii”, susține fostul director.

Fostul director a vorbit și de valoarea chiriilor pentru spațiile locative și a celor cu altă destinație de locuit. Despre acestea primarul si Sorin Jula au spus ieri că nu produc suficient venit întrucat tarifele sunt extrem de mici – în medie 2,6 lei/mp pentru locuințe și puțin peste 6,3 lei/mp pentru spațiile comerciale.

„În ceea ce privește spațiile locative, până în anul 2019, toate locuințele erau atribuite de o comisie formată din cei doi viceprimari și directorul RIAL. Apoi, conform noului Cod Administrativ, locuințele se atribuie prin licitație închiriere. Eu am pregătit atunci documentația pentru recalcularea chiriilor, pe care am depus-o la Primărie în prima parte a lunii aprilie. În ceea ce privește închirierea spațiilor comerciale, am pregătit documentația în anul 2019, însă nu a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Local prin care să aprobe cuantumul chiriilor”. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.