Metode de copiat în frauda de la Bacalaureat: camera în mască sau în nasture, casca direct pe timpan. Ministrul Educaţiei: Nu e o premieră, în fiecare zi de examen s-au întâmplat aceste lucruri

O serie de metode și instrumente de copiat la examenul de bacalaureat 2021 au fost prezentate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție la B1TV. Acesta a spus că fraudarea examenelor „e o problemă care se acutizează odată cu evoluția tehnologică”.

„Au vizionat înregistrările video și a putut fi făcută localizarea. Nu e o premieră. În fiecare zi de examen s-au întâmplat aceste lucruri. Zilele trecute, ieri și alaltăieri, au fost eliminați 19, respectiv 29 de candidați pentru aceleași motive. În sesiunea de vară au fost zeci de candidați eliminați pentru exact aceleași motive – fraudă cu ajutorul mijloacelor electronice. Încă de anul trecut am constatat că evoluția tehnologiei a susțint aceste tentative de fraudă. Este vorba de camere video minuscule în masca de protecție sau montate în nasture sau în cravată. Căști minuscule care nu pot fi detectate și care se pun direct pe timpan. Sunt complet invizibile. Sunt căști wi-fi, camere video wi-fi conectate la dispozitive electronice, telefoane de exemplu, care nu sunt în sala de examen. Camera transmite către telefon imaginea, iar cu ajutorul căștilor li se transmite rezolvarea subiectelor.”, a spus ministrul. 

Ministrul vorbeşte şi de soluţii, la acelaşi nivel

„Singura soluție care poate exista e aceea a digitalizării proceselor de evaluare și examinare, deci o contracarare a acestor tentative de fraudă, bazate pe evoluțiile tehnologice, tot prin evoluții tehnologice”, a mai spus ministrul.

Întrebat ce riscă cei prinși că au fraudat, Cîmpeau a răspuns: „Sunt eliminați din examen fără drept de apel. Există interdicția de a se prezenta la următoaree două sesiuni de examen”.  

Pe de altă parte, ministrul Educației a precizat că „tocmai ce am primit zilele trecute o decizie a instanței cu privire la un elev eliminat din examenul de Bacalaureat, în sesiunea din vară, care a fost repus în drepturi și a fost anulată decizia de eliminare din examen în instanță. Deciziile instanței se execută. Nu am mai mult de comentat”.

Ieri a avut loc proba la alegere a profilului și specializării din cadrul examenului național de bacalaureat din sesiunea august – septembrie 2021 – proba E.d). Au participat 18.809 candidați din totalul celor 23.416 candidați înscriși. 13 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar  4.592 de candidați nu s-au prezentat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.