Muzeul amintirilor din comunism, la Braşov. Braşovenii sunt aşteptaţi să contribuie cu piese şi propriile poveşti

Două antreprenoare braşovene vor deschide în Brașov „Muzeul Amintirilor din Comunism”. Alina Beteringhe și Ioana Bejan-Roata, cele care au avut această inițiativă au cerut sprijin Consiliului Județean pentru aceast proiect cultural, iar vicepreședintele Szenner Zoltan a dat ieri detalii într-o postare pe Facebook.

 

“Eu fac parte din generația “decrețeilor”, am apucat să trăiesc suficient de mult timp în perioada comunistă, încât să îmi amintesc și acum greutățile din viața de zi cu zi și din această cauză apreciez foarte mult inițiativa lor. Pentru cei care nu știu, ”decrețel” este românul născut după anul 1966, an în care România comunistă a adoptat Decretul Lege 770, prin care avorturile erau interzise. Lege care a făcut ca din anul 1966 până în 1972 să se nască peste 2 milioane de copii. Numărul oficial al femeilor care au murit în acea perioadă din cauza avorturilor ilegale este de 10 000, însă cel real este mult mai mare. Lucrurile astea fac parte din trecutul țării noastre și sunt istorii din familii, care trebuiesc cunoscute pentru a nu mai fi permise. Am multe amintiri din perioada comunistă, consider că perioada aceea nu ar trebui uitată. Din când în când cei care au trăit atunci ar trebui să rememoreze și ar fi bine ca și copiii de acum, să știe cum am trăit noi și părinții noștri”, a postat Szenner.

 

Muzeul Amintirilor din Comunism va fi la Hotel Capitol la etajul 1. Va fi un muzeu inedit, pentru că fiecărui obiect i se va atașa şi  povestea care îl însoțește.

 

“Fondatoarele mi-au explicat că doresc să creeze un alt tip de muzeu, unul dinamic, un muzeu care nu e doar despre obiecte, ci despre amintirile legate de obiectele-exponate. Au început o campanie de colectare de obiecte din perioada comunismului și încurajez pe toți doritorii să doneze obiecte, chiar obiecte comune, de zi cu zi, însoțite de o poveste care poate îmbina diferite amintiri despre obiect”, a mai scris vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

 

Braşovenii care pot contribui la acest muzeu se pot adresa direct iniţiatoarelor proiectului, scriindu-le la adresele alina@madc.ro și ioana@madc.ro. 

 

“Proiectul va fi derulat de o întreprindere socială, adică o întreprindere care va dona 90% din profit pentru anumite cauze sociale, care va încuraja alte întreprinderi sociale să dezvolte proiecte, și care are ca scop pe lângă cel de educație și cel de ajutorare a categoriilor defavorizate. Un motiv în plus să fie sprijinite. Cultura la Brașov ia multe forme. Consider că investițiile în cultură și promovarea activităților culturale, cât mai diferite, ajută orașul și județul nostru să-și creeze o identitate unică de pe urma căreia avem doar de beneficiat. Iar alături de noi, toți cei care ne vizitează”, a mai spus Zoltan Szenner. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.