Toate posturile de directori de școli din județul Braşov au fost declarate vacante

La Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov are loc în aceste zile concursul pentru directorii de școli. Conform listei publicate de IȘJ, este vorba despre 177 de posturi de director și 91 de posturi director adjunct. Dintre acestea din urmă, 15 se vor acorda numai în condițiile în care se vor respecta prevederile art. 24 din ROFUIP (Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar), adică DE realizarea planului de școlarizare, numărul de directori adjuncți depinzând de numărul de clase din unitatea respectivă.

Concursul – care are loc în contextul expirării mandatelor actualilor directori şi directori adjuncţi în 31 august 2021 – este, de fapt, pe bază de dosar, fiind necesar doar acordul celui care vrea să fie director, fie că deja ocupă postul, fie că e doar aspirant. Depunerea acestor documente s-a făcut până luni, iar marți și miercuri se iau deciziile.

„Numirea prin detaşare în interesul învăţământului, în funcţia de director/director adjunct, se face la propunerea inspectorului şcolar general, cu avizul consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar şi cu acordul scris al persoanelor solicitate, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar”, potrivit Procedurii Operaționale publicate pe portalul IȘJ Brașov. „C.A. al I.Ș.J. Brașov analizează toate formularele de acord depuse și avizează lista cu propunerile, înaintată de inspectorul școlar general, pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și de director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Brașov”, se arată în procedura menționată.

Noile mandate încep odată cu anul şcolari

„Inspectorul școlar general numește prin decizie pe funcțiile vacante, directorii și directorii adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Brașov, prin detașare în interesul învățământului. Inspectorul școlar pentru Management instituțional elaborează și comunică, în urma consultării consilierului juridic, deciziile privind numirea în funcțiile vacante de director și de director adjunct, din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brașov, prin detașare în interesul învățământului, în anul școlar 2021-2022”, în perioada 23-27 august, conform aceluiași document, adică săptămâna viitoare.

Noi sau vechi, directorii își vor începe mandatele odată cu începerea noului an școlar – 1 septembrie 2021 – care vor fi valabile până ce posturile vor fi ocupate prin concurs. Amânat de mai multe ori, acesta ar putea fi organizat după 13 septembrie, când încep cursurile, astfel încât să fie finalizat până în decembrie, iar din semestrul al doilea, adică din 10 ianuarie 2022, directorii să fie instalați în funcție.

Primarul Făgărașului: Procedura ridică suspiciuni

Procedura ridică suspiciuni de implicare a politicului în conducerea școlilor. De altfel,  după o întâlnire oficială cu Ovidiu Florin Tripșa, inspectorul școlar general al IȘJ Brașov, care i-a confirmat că vor avea loc schimbări la nivelul conducerilor unităților de învățământ din Făgăraș, primarul independent al municipiului, Gheorghe Sucaciu, a reacționat printr-un comunicat intitulat „Școlile nu sunt sedii de partid”:

„Așadar, Inspectoratul Școlar Județean Brașov se pregătește să schimbe directorii școlilor prin numiri politice, deși ministrul Educației a garantat public că nu se va întâmpla acest lucru. I-am solicitat personal inspectorului școlar general, îi cer acum și public, ca mandatele actualilor directori să fie prelungite până când vor fi organizate concursuri corecte pentru ocuparea posturilor”. Sucaciu spune că prin această solicitare susține în totalitate dorința Consiliul Naţional al Elevilor, care a cerut inspectoratelor  şcolare să renunțe la numiri interimare, prin care directorii de şcoli vor fi aserviţi politicienilor, și să organizeze concursuri bazate pe competenţe”.

Mă aștept ca Inspectoratul Școlar Județean Brașov, care ar trebui să fie o instituție apolitică, să conștientizeze că reprezentanții elevilor au dreptate și că numirea unor interimari în acest moment afectează începerea anului școlar și managementul educațional, inclusiv implementarea proiectelor pe care le avem în desfășurare pentru reabilitarea și modernizarea unităților de invățământ. Școlile nu sunt sediile partidelor politice, sunt spațiile în care copiii trebuie să se dezvolte personal și profesional, iar actul educațional și viitorul tinerilor să ocupe primul loc”, a mai spus primarul Făgărașului, citat în comunicatul menționat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.