Campania de vaccinare în școli, programată să înceapă pe 13 septembrie, blocată de GDPR. Nicio școală nu a solicitat echipe mobile, din cauza neclarităţilor în reglementare

Școlile nu au solicitat echipe mobile de vaccinare după prima săptămână de școală, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a denunțat existența unui blocaj legat de colectarea de către școli a formularelor pentru acordul de vaccinare de la părinți. Campania de vaccinare începuse, teoretic, pe 13 septembrie, și ar fi trebuit să se deruleze până pe 15 noiembrie.

 

„Școlile nu au solicitat încă echipe mobile deoarece sunt neclarități cu privire la bază legală, cu privire la formularul prin care poate fi solicitată intenția de vaccinare. Este vorba despre capacitatea școlilor de a prelucra date cu interes personal în domeniul medical. Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și DSP pentru a stabili din punct de vedere legal cine are calitatea de operator de date în acest domeniu. Din punctul meu de vedere aceste formulare sunt foarte importante pentru că ele ne dau intenția de vaccinare, subliniez intenția, iar aceia care vor să răspundă trebuie să aibă posibilitatea să răspundă cu „da”, „nu” sau, dacă sunt indeciși, să aibă și această posibilitate de exprimare. Acest lucru ne ajută la programarea vaccinării acelora care doresc să se vaccineze și care beneficiază de acordul expres și informat al părinților pentru a se putea vaccina în școli. Dorim să venim în sprijinul celor care doresc să se vaccineze prin a aduce vaccinarea mai aproape de școală pentru a menține activitatea școlilor cu prezență fizică și a nu fi nevoiți să trecem activitatea școlilor în online”, a spus Sorin Cîmpeanu, la AlephTv. 

 

Ministrul Educaţiei a amintit, de asemenea, că Autoritatea Națională pentru Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal „deja a sancționat Ministerul Educației pentru o serie de acțiuni care, în opinia acestei autorități, nu a respectat GDPR”.

Întrebat dacă Ministerul Educației este „cu mâinile legate”, Cîmpeanu a răspuns: „Din păcate, da. Trebuie să găsim soluția legală de ieșire din impas”, a mai spus ministrul. 

De la 13 septembrie școlile ar fi trebuit să colecteze de la părinți formularele prin care aceștia își exprimă acordul sau dezacordul pentru vaccinarea elevilor de peste 12 ani. Conform prezentării făcute în de medicul Valeriu Gheorghiţă, campania de vaccinare din școli era programată să se desfășoare pe o perioadă de două luni din momentul începerii noului an școlar (13 septembrie) și până pe 15 noiembrie, pentru prima doză de vaccin. Apoi, se va stabili un nou calendar pentru a doua doză, iar organizarea va fi „în oglindă”, după cum a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, pe 7 septembrie.

Vaccinarea elevilor, aşa cum a fost ea prezentată de dr. Gheorghiţă, s-ar face în cabinetele şcolare, acolo unde ele există, prin solicitarea echipelor mobile sau la centre de vaccinare de lângă școală

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.