Cinema Astra se deschide pentru filme, după 20 de ani. Deocamdată doar la Alpin Film Festival

După 20 de ani de la ultimele filme care au rulat aici, Cinematograful Astra se deschide din nou pentru un eveniment cinematografic. De această data este vorba despre 18 din cele 35 de documentare ale celei de a șasea ediții a Alpin Film Festival, care vor avea loc aici, într-un cadru complet reamenajat. Pentru a ajunge din nou gazda unor filme, cinematograful Astra a trecut printr-o reablitare care a durat mai mult de un an și a costat 11 milioane de lei.  

Alpin Film Festival este, în preyent, unicul eveniment cinematografic autohton dedicat culturii și civilizației montane, care aduce pe marile ecrane o selecție de peste 50 de filme din întreaga lume. O parte bună dintre acestea vor fi la cinematograful Astra. 

Primul film care va fi difuzat la cinematograful Astra este programat în cea de a doua zi a competiției internaționale, în 8 septembrie, și este documentarul Labirintul alb (TheWhite Maze), realizat de austriacul Matthias Mayr, care va fi difuzat miercuri, ora 15.00. Tot miercuri, de la ora 18.00, în sala de conferințe de la cinematograful Astra, etajul 1, va fi difuzat și primul documentar din cadrul competiției naționale, Emil Racoviță – întemeietorul speologiei.

 

„Este formidabil că Apin Film Festival deschide acest cinema «antic» al Brașovului, cinematograful copilăriei mele și al multora din generația mea. După atâția zeci de ani ani cred că este prima oară când se proiectează un film aici și este, la fel, după 15 ani, primul eveniment, și cum istoria are o istorie, mi se pare extrem de interesant că primul eveniment după 15 ani va fi legat de istoria Brașovului: 140 de ani de turism în România, SKV, care acum 140 de ani au deschis aici și au înființat prima asociație de turism din România. Deci iată că istoria Brașovului se leagă, istoria drumeție cu istoria acestui cinema, și se îmbină într-un mod foarte plăcut astăzi, marți, 7 septembrie, la ora 15.00, în prezența președintelui SKV, Marcel Stufariu, Nicolae Pepene directorul Muzeului Județean, Mircea Opriș, care este un foarte cunoscut salvamontist. Alpin Film Festival este un eveniment de film, cultură și educație montană și face parte în mod foarte inspirat și excepțional din Forumul Orașelor Verzi”, a precizat Dan Burlac, organizatorul festivalului.

 

Lucrările de reabilitare ale cinematografului Astra au început în 15 februarie 2019 și s-au încheiat în 20 mai 2020. Lucrările executate au inclus lucrări de rezistență, de înlocuire a acoperișului, de recompartimentare, de înlocuire totală a instalațiilor și de montarea unor sistem performante de proiecție și audio. În urma acestor lucrări au fost amenajate o sală cinema cu 124 de locuri și o sală de conferințe cu 130 de locuri. Valoarea lucrărilor a fost de 8.854.319 lei, fără TVA.

Cinema Astra se află vis-a-vis de Casa Armatei, lângă AJOFM. El a fost reconstruit pe temelia vechiului cinematograf „Apollo-Bioscop”, fiind inaugurat cu mare fast pe 1 decembrie 1927. Programul manifestărilor acelei zile, ne spune presa, a inclus un Te Deum în biserica din Cetate, o sfeştanie oficiată de 7 preoţi, discursurile unor personalităţi ca Axente Banciu – preşedintele ASTREI Braşov, Ion Minulescu – Director General în Ministerul Cultelor şi Artelor, ca reprezentant al ministrului Al. Lapedatu. La actul inaugurării a asistat „un public numeros”. Printre filmele rulate atunci la cinematograful „Astra” sunt și două filme documentare româneşti: „Voiajul navei şcoală «Mircea» în Arhipelag şi Mediterana în vara anului 1926“ şi „Înmormântarea regelui Ferdinand I“, precum şi filme clasate în Registrul Naţional de Film de Biblioteca Congresului S.U.A. ca fiind „cultural, istoric sau estetic semnificativ”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.