Cinematograful Astra, redeschis de Alpin Film Festival. La Brașov vor fi proiecții de film, conferințe, ateliere de cățărare și ture cu caiacul

După mulți ani în care a stat închis, Cinematograful Astra din Livada Poștei va fi redeschis săptămâna viitoare, când la Brașov vor fi evenimente din Agenda Alpine Film Festival. 

Astfel, la Cinema Astra, în 7 septembrie, de la ora 15.00,  Marcel Șofariu, actualul președinte al SKV (Siebenbürgischer Karpatenverein, respectiv Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor), va prezenta volumul SKV – 140 de ani de drumeție. 

Tot la Cinema Astra vor fi prezentate trei scurtmetrajele incluse în competiția de scurt metraje românești: „Light Line ”(r. Sabin Dorohoi) – 8 septembrie, ora 18:00, „Cerbul a trecut prin fața mea” (r. Vlad Petri), „Când “Singur pe munte” devine “Prea Singur”” (r. Ioan Stoenică), „Cum am trăit într-o pădure” (r. Dite Dinesz) – pe 9 septembrie, începând cu ora 18.30. 

Organizatorii au pregătit peste 50 de filme din întreaga lume. De asemenea, un număr impresionant de invitați speciali va poposi la Brașov în perioada festivalului și va participa la proiecțiile de film și la conferințele dedicate unor subiecte arzătoare precum protejarea mediului și conservarea biosferei, posibilitățile de susținere a sportivilor cu dizabilități, turismul din România și situația urșilor din țara noastră.

 „Va fi prezentă o legendă a alpinismului mondial, Catherine Destivelle, considerată cea mai bună alpinistă din istorie și suntem foarte bucuroși că a acceptat să vină. O avem avem pe Eliza Kubarska, considerată cea mai bună regizoare de film de munte și de mediu din lume. Local mi se pare foarte important să punctăm acest moment care s a întâmplat acum 140 de ani la Brașov, când a luat ființă prima asociație de turism montan, SKV, și vom avea o conferință la cinema Astra, în prezența președintelui SKV. E foarte important să știe lumea că la Brașov practic a început ceea ce noi numim astăzi trekking sau drumeție.  L-am găsit pe pionierul parcurilor naturale din România, Zeno Oarcea. Prezentăm un film despre viața lui, care este extraordinară, înțelepciunea lui, și cred că vor fi lucruri pe care oamenii le vor afla direct de la dumnealui și va fi unul din momentele foarte puternice de la festival. Și nu vreau  să închei fără să punctez și prezența echipei noastre de aur la olimpiadă, paraclimbing și evenimentelor dedicate lor, turnul de cățărat și evenimentul de caiac. Inedit: copiii sau cei care vor urca pe turnul de escaladă vor fi coordonați de doi nevăzători care au o experiență foarte mare. Bineînțeles, supravegheați de Clubul Alpin Român. Și Trento, care este cel mai mare festival de film montan din Europa și primul din lume, ne au trimis o serie de două ore de animație pentru copii pentru copii de la 5 la 12 ani. Sunt filme legate de protecția mediului, de sport, de cățărare. Vom proiecta și filmul de succes a lui Dan Dinu ”România Sălbatică”, expoziția sa de la AFI și expoziția Agerpres din Coresi, cu poze interesante și vechi despre Brașov“, a declarat Dan Burlac, organizatorul festivalului.

Ediția a 6-a a Alpine Fim Festival se va desfășura în perioada 7-12 septembrie 2021, la Brașov, Predeal și Râșnov și este inclus în agenda Forumului Orașelor Verzi. Accesul la toate evenimentele incluse în programul Alpin Film Festival este gratuit, în limita locurilor disponibile și în conformitate cu normele în vigoare. 

Programul complet al festivalului poate fi consultat AICI: 

PROGRAM AFF 2021

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.