Programul „A doua șansă” îi aruncă pe oameni într-un cerc vicios. Primarul unei comune din judeţul Braşov a explicat de ce „domnul Popescu fără şcoală” nu este eligibil

Programul „A doua șansă”, derulat de Ministerul Educaţiei prin inspectoratele şcolare rămâne doar o promisiune fără acoperire pentru  unii români care nu au reușit să termine studiile elementare din diverse motive. Teoretic ei se pot reînscrie la școală la orice vârstă, prin programul „A doua șansă”. Practic, acest lucru pare aproape imposibil, din cauza condiționărilor impuse de legislație.

O spune primarul comunei Părău, Ovidiu Ovestea (PMP), care a prezentat cercul vicios în care este orice „domn Popescu fără şcoală”, care ar vrea să-şi termine studiile, folosindu-se de acest program implementat de inspectoratul şcolar. Primarul spune că s-a lovit de tot felul de situaţii, în acest cerc vicios, atunci când a încercat să ajute câţiva locuitori ai comunei, să-şi termine şcoala prin acest program. 

„Situaţia este astfel: Domnul Popescu nu a terminat școala. Merge să se angajeze. Angajatorul îi cere un anumit nivel al studiilor. Domnul Popescu se întoarce la vatră și merge la școală, pentru a se înscrie în Programul „A doua șansă”. Stupoare: i se cere adeverință de la angajator, pentru a fi eligibil. Aceasta este o condiție impusă de legislație. Ne-am lovit la Părău astfel de situaţii, dar problema este una la nivel național. Cred că autoritățile statului ar trebui să analizeze aceasta situație și sa găsească o soluție. Ar fi nevoie de modificarea legislației, astfel încât condițiile sa fie mai puțin draconice”, a declarat primarul comunei Părău.

Aproximativ 20 de elevi din Părău, privați de a doua șansă

Din informațiile primarului comunei, în Părău sunt în jur 40 de persoane, cu vârste între 17 şi 50 de ani, care respectă criteriile pentru intra în programul „A doua şansă”. Alte 20 de persoane însă, nu sunt eligibile pentru acest program, iar dacă nu au studii sau o calificare, le este aproape imposibil să își găsească un loc de muncă decent. Aceasta situație, spune Ovesea, are impact și asupra strategiei de dezvoltare a comunei.

„Pentru a dezvolta comuna, avem nevoie de investitori. Noi încercăm sa îi atragem, dar, pentru a-și deschide o afacere la Părău, ei au nevoie de resursă umană calificată și ne întoarcem la Programul „A doua șansă”, a continuat Ovesea.

În acest context, primarul comunei Părău a solicitat instituţiilor de educaţie şi a celor de muncă şi protecţie socială să lămurească lucrurile şi să elimine acest cerc vicios, provocat char de reglementările legii.

„Solicit un răspuns oficial de la Inspectoratul Școlar Judeţean, de la Ministerul Muncii și de la instituțiile de protecție socială. Să ne lămurească, putem face ceva sau nu cu aceşti oameni care vor să beneficieze de programul A doua şansă ca să-şi termine studiile dar nu au cum”, a încheiat primarul comunei Părău, Ovidiu Ovesea. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.