Școlile și grădinițele private vor fi închise. Guvernul a modificat Hotărârea care lăsa pe dinafară aceste unităţi de învăţământ

Hotărârea de Guvern care lăsase în afara reglementărilor privind restricțiile școlile și grădinițele private a fost modificată azi. În forma publicată vineri seară, Hotărârea de Guvern permitea ca unitățile de învățământ particulare să funcționeze cu prezență fizică, ca și până acum, deși pentru învățământul de stat a fost impusă o vacanță de două săptămâni începând de luni, iar pentru cele private Comitetul pentru Situații de Urgență decisese suspendarea prezenței fizice în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie.

În noua HG se preia articolul 8, alin. 1 din Hotărârea CNSU nr. 91 de vineri, cel omis, care permite momentan ca școlile și grădinițele private să poată chema elevii fizic la cursuri, în zilele cu record al numărului de infectări și internări, potrivit surselor citate. Dar va impune cursuri online, nu cu prezență fizică:

Art.8 – (1) Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021”.

 

Circa 115 mii de elevi și copii sunt în învățământul privat, potrivit INS, iar în cel de stat sunt 2,8 milioane. Aceștia din urmă sunt în vacanță timp de două săptămâni.

 

„Nu s-a translatat vineri în hotărârea de Guvern. Au fost anumite neînțelegeri juridice, așa pot să le spun acum. Hotărârea de Guvern acum prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în perioada de 25 octombrie – 5 noiembrie, în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară. Cu alte cuvinte, prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online, dar nu cu prezență fizică în școală, aplicabil imediat de la ieșirea hotărârii de guvern”, a spus Raed Arafat, coordonaturul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.