FOTO. Premieră în România. Centrul Brașovului are o hartă pentru nevăzători. Harta a fost realizată din materiale biodegradabile

De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, 3 decembrie, la Brașov, se inaugurează prima hartă tactilă 3D din România, care îi ajută pe oamenii nevăzători și slab-văzători să se orienteze mai ușor pe străzile orașului. Harta centrului Brașovului a fost realizată pe imprimante 3D, din materiale biodegradabile obținute din porumb și este expusă la Muzeul de Științe Brașov, care se află în Foaierul Mare al Sălii Patria Brașov.

„Pentru noi este de un real ajutor această hartă 3D, deoarece ne ajută să ne orientăm mai întâi tactil și după aceea fizic, în centrul Brașovului. Pe lângă harta 3D a orașului, șahul tactil realizat de către tineri ne dă șansa de a reorganiza seri de socializare și concursuri de șah, activități care odinioară erau nelipsite în Asociația Nevăzătorilor din Brașov. Ne bucurăm că treptat se va reuși integrarea socială a persoanelor cu dizabilități, în orașul de la poalele Tâmpei” , a declarat Virgil Gheorghe Lazăr, președintele Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Brașov.

Harta face parte din proiectul „From One to Six – Feel the Unseen”

„În Brașov sunt peste 2000 de persoane nevăzătoare și slab-văzătoare, care nu pot avea un minim de independență din cauza lipsei infrastructurii dedicate acestei dizabilități, iar viața lor socială este precară. Câinii dresați ar fi ideali pentru cei nevăzători, însă la 30.000 de persoane nevăzătoare la nivel național, există doar 3 câini dresați pentru ei. Bastonul alb este prietenul de nădejde al nevăzătorilor și harta tactilă a orașului le va dezvolta simțul de orientare și vor descoperi mult mai ușor ce trasee trebuie să urmeze. Din dorința de a îi ajuta să se integreze mai ușor în societate, am pornit proiectul From One to Six – Feel the Unseen împreună cu sora mea, Ioana Borșan și cu un prieten apropiat, Denis Ioniță. Prin acest proiect, am construit pe imprimante 3D harta tactilă a centrului Brașovului, șah tactil și tăblițe de învățare a alfabetului Braille” , a precizat George Borșan, unul dintre inițiatorii proiectului. 

 

Comunitatea s-a alăturat acestui proiect! Foarte mulți oameni au donat pentru materialele din care s-a construit harta. Fundația Comunitară Brașov, prin proiectul Brașov Heroes și Lenke Nagy care a fost ambasadorul nostru, au fost de un real ajutor. Lenke Nagy a unit oameni și întreprinderi pentru a sprijini nevăzătorii. Spitalul Tractorul Secția Interne 3, BFT Tractorul, INSTAL-DAC SRL, INSTAL CARPATICA SRL se numără prin cei care ni sau alăturat în această aventură. Totodată Filarmonica Brașov a oferit spațiul necesar unde imprimantele 3D au fost amplasate și locul în care Brașovul în miniatură a luat viață. Muzeul de Științe Brașov și o echipă din Italia, condusă de Luca Liguori, au sprijinit proiectul din punct de vedere tehnic. Le mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat!”, a completat Denis Ioniță.

Realizarea hărții nu a fost tocmai simplă 

Realizarea acestei hărți nu a fost simplă. Astfel, coordonatoarea proiectului,  Ioana Borșan, precizat că prima etapă a constat în scanarea orașului: „Aici a intervenit, într-un final, o echipă din Italia condusă de Luca Liguori”. 

Ulterior, s-a trecut la imprimarea hărții.

După ce formatul electronic a fost gata, am început imprimarea 3D și la scurt timp, o imprimantă a cedat, fiind astfel nevoiți să construim toată harta pe o singură imprimantă 3D. Cum harta tactilă este imprimată din 32 de bucăți individuale, următorul moment dificil a venit în momentul în care am asamblat-o și am pictat-o, dar nicio provocare nu se compară cu bucuria care s-a născut în noi, urmărind entuziasmul cu care persoanele nevăzătoare călătoreau tactil prin centrul Brașovului”, a explicat Ioana Borșan. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.