Consilierii locali brașoveni au aprobat în ultima ședință de plen planul de reorganizare al RIAL SRL (aflată în subordinea Consiliului Local Brașov). În baza acestui program urmează să fie disponibilizați 21 de salariați, iar unul dintre salariații RIAL SRL, care a participat la ședință, Petre Dragomir, a declarat că este vorba despre „o sentință care vine înaintea sărbătorilor pentru 21 de colegi”.
„Înainte să semnați sentința care vine, acum, în prag de sărbători, pentru 21 de colegi de-ai noștri, vreau să îl întreb pe domnul primar cum este posibil ca un fost director să fie demis în baza unor criterii, iar pentru aceleași criterii noul domn director și-a mărit salariul. Societatea este pe minus, dar a mai înființat posturi de inginer, de director, iar singura soluție este să dea afară personalul care muncește. Anul acesta nu am primit lucrări din partea Primăriei Brașov, în baza unei hotărâri de Consiliu Local. Noi lucrăm la firme sub antrepriză. În loc să se găsească soluții și să ni se dea lucrări, contractele sunt atribuite altor firme. Alte firme colaborează cu Primăria. RIAL-ul nu poate colabora. De de se dorește ca firma RIAL să se desființeze? Prin eliminarea angajaților se închide departamentul de construcții al RIAL”, a declarat Petre Dragomir.
Primarul Brașovului, Allen Coliban, mu a putut decât să explice toate deciziile cu privire la atribuirea contractelor se iau conform procedurilor legale:
„Nu vrem să închidem RIAL-ul, ci doar să îl eficentizăm. Știu de câteva demersuri, printre care acela de a avea personal calificat pentru a realiza lucrări pentru care este nevoie de certificare ISU. Aveam și vom avea astfel de contracte. Însă, culmea, firma aceasta, care execută lucrări pentru Primărie, nu avea nicio certificare pe zona respectivă. Acum are”.
De ce a fost nevoie de concedieri?
La rândul său, directorul RIAL SRL, Sorin Jula, a precizat că, în ceea ce privește „gradul de încărcare” în ceea ce privește lucrările de construcții, „problema este complexă”.
„Semnarea unor contracte a întârziat foarte mult din cauza procedurilor ce trebuie parcurse. În condițiile astea, pentru a evita orice situație delicată, prin care societatea RIAL ar mai putea să treacă, trebuie să apelăm la formula prin care o parte dintre muncitori: din 72 de salariați ai Serviciului Tehnic, 21 să nu mai poată face parte, în acest moment, din acest serviciu, pentru ca, în paralel, societatea să poată gestiona contractele pe care le mai are. Abordarea că nu ne interesă personalul nu este întemeiată. Dacă societatea ar avea front de lucru, nu am ajunge la această situație”, a declarat Jula.
Practic, din declarațiile lui, rezultă că muncitorii sunt „victime colaterale”, după ce conducerea societății nu a reușit să finalizeze la timp procedurile.
Punctul privind noua organigramă RIAL, cu 21 de posturi puțin, a fost aprobat cu 22 de voturi „pentru” și 4 „ împotrivă”. La acest punct, este de presupus că protocolul USR-PNL a funcționat, având în vedere că în sală erau prezenți câte 11 de la fiecare dintre cele două formațiuni și 4 de la PSD.
Conform informațiilor oferite de Petre Dragomir, unul dintre angajați, muncitorii vor mai lucra până în 23 decembrie, după care se va intra în concediu, până în 10 ianuarie.
„După 10 ianuarie, cel mai probabil, vom primi preavizul de 20 de zile, după care va urma concedierea”, a încheiat salariatul de la RIAL SRL.
Fii primul care comentează