Mica Unire nu a fost deloc “mică”. România a apărut pe harta Europei prin mutări politice abile

24 ianuarie este una dintre cele mai importante aniversări din istoria României. În 1859 avea loc dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza – mai întâi în Moldova, şi apoi în Ţara Românească. Practic, atunci s-a înfăptuit unirea de facto a celor două ţări române, în condițiile în care cele două principate dunărene nu erau independente, iar decizia marilor puteri era ca Moldova și Țara Românească să aibă domni diferiţi. Cu toate acestea, în cele două principate, domnitor a fost ales Alexandru Ioan Cuza.

Brașovenii sunt azi așteptați în Piața Unirii pentru a marca acest eveniment istoric. 

Poziția Principatelor Dunărene în perioada respectivă era una complicată. Cele două principate erau parte a Imperiului Otoman, însă în această zonă Europei se intersectau interesele celor trei mari poli de putere din Europa – Imperiul Otoman,  Imperiul Tarist și puterile occidentale.  În aceste condiții, situația Principatelor era negociată de marile puteri. 

De altfel, alegerea unui singur domnitor în Moldova si Țara Românească a venit după un scandal de falsificare a alegerilor din Moldova, în anul 1857, în care au intervenit și puterile occidentale. La 7/19 iulie 1857 au început alegerile pentru Adunarea ad-hoc din Moldova, falsificate de caimacamul Nicolae Conachi-Vogoride. Puterile Garante au adresat note de protest, urmate chiar de ruperea relaţiilor diplomatice cu Poarta, tensiunea internaţională fiind deosebit de gravă. Pentru evitarea unui nou conflict armat, în ziua de 29 iulie/9 august 1857 a avut loc, la Osborne, întâlnirea dintre Napoleon al III-lea şi regina Victoria. Marea Britanie a acceptat anularea alegerilor şi s-a angajat, alături de Franţa, să pretindă acelaşi lucru Imperiului Otoman; în schimb, Franţa se mulţumea cu o unire administrativă, cu instituţii similare, renunţând însă la varianta unirii sub un prinţ străin.

Ulterior, alegerile au fost reluate, în Legislativul din Moldova fiind format, în mare parte din unioniști. În Tara Românească, Legislativul era dominat de conservatori, însă, la alegerile din 1859, aceștia au optat pentru un vot unionist. 

Formal, unirea Principatelor ar fi trebuit să se încheie odată cu încetarea mandatului lui Alexandru Ioan Cuza, însa, după ce acesta a fost obligat să abdice, principe al Moldovei și Țării Românești a fost numit Carol I. 

Brașovenii, așteptați luni în Piața Unirii, pentru a sărbători Unirea Principatelor Române

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.