Risc de avalanşă de gradul 4 în Munţii Făgăraş

Salvamontiştii anunţă că în Munţii Făgăraş, la altitudini mari, de peste 1800 de metri, riscul de producere a unor avalanşe este foarte ridicat,cotat la gradul patru din cinci, existând posibilitatea declanşării unor avalanşe de dimensiuni medii şi pe alocuri mari.

„a peste 1800 de metri s-au înregistrat ninsori însemnate cantitativ în ultimele 24 de ore, îndeosebi pe versanţii nordici, iar în partea superioară a stratului întâlnim un strat nou depus de pulver, ce depăşeşte pe alocuri 30-40 c şi depusă pe văi şi în zonele adăpostite îndeosebi pe versanţii sudici şi estici m. Va continua să ningă. Pe fondul vântului intens din apropierea crestelor, o mare parte din zăpadă a fost spulberată şi depusă pe văi şi în zonele adăpostite. Îndeosebi pe versanţii sudici şi estici sunt formate plăci recente de vânt. În profunzime, sub stratul de zăpadă pulver, se întâlneşte stratul vechi, îngheţat ţi stabilizat. Riscul declanşării avalanşelor este mare (4), declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii ţi izolat mari fiind posibilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare a stratului care să angreneze sgtratul recent de pulver”, a transmis duminică seară Salvamont Braşov. 

La 

 altitudini mai mici de 1200 de metri, riscul de avalanşă este moderat, cotat la gradul 2.
 
Conform Dispeceratului Naţional Salvamont, peste 550 de salvamontiştii din întreaga ţară care acţionează pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, pe traseele turistice şi în cabinetele medicale ale bazelor şi posturilor Salvamont, au intervenit, duminică, la peste 110 accidente montane.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.