Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele va mai încerca o dată să obțină  acordurilor și avizele pentru pasarelele suspendate de la Cascada Tamina

După câțiva ani în care a fost „tras pe linie moartă”, proiectul de reamenajare a Cascadei Tamina din Masivul Piatra Mare a reintrat în „circuitul birocratic”. Astfel, zilele trecute, a fost postat pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Brașov memoriul de prezentare al investiției, dosarul fiind acum în analizat de specialiștii instituției.
De altfel, a declarat primarul municipiului Săcele, „anul acesta vrem să rezolvăm problema avizelor, acordurilor și celorlalte documentații tehnice. În bugetul local pe anul acesta sunt alocate sumele necesare pentru această etapă. Dacă vom obține toate avizele necesare, în anii următori urmează să fie realizate și lucrările. Investiția este una importantă, pentru că astfel vom putea crește numărul de turiști”.

Obiectiv turistic de mai bine de 100 de ani

Cascada Tamina din Masivul Piatra Mare este cunoscut ca obiectiv turistic național și internațional de mai bine de 100 de ani, dar de mai mulți ani scările și celelalte amenajări ce permit parcurgerea zonei în siguranță sunt într-o stare avansată de degradare. Cu toate acestea afluxul de turiști este destul de mare, uneori, în weekend-uri fiind înregistrați și câte 250 de vizitatori.
Conform documentației depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, valoarea proiectului de reabilitate a Cascadei Tamina este de 1.100.572 lei, fără TVA, iar durata lucrărilor este estimată la 12 luni.
Proiectul prevede amenajarea potecii de acces la „defileul” unde sunt căderile de apă. În canion sunt prevăzute poduri suspendate pe cabluri, podeţe din structură lemnoasă, scări de ascensiune metalice şi pasarele de tranzit. Acestea vor fi realizate din oțel zincat. De asemenea, în zonă se va amenaja și o platformă de belvedere, aceesul la acesta urmând a fi asigurat, la fel, cu ajutorul unor amenajări metalice. Proiectul mai prevede și amenajarea unui pod suspendat pe cabluri, cu o lungime de 40 m, care va trece de pe o parte pe alta a versanţilor canionului la o înălţime de 65 m deasupra apei. De asemenea, va fi amenajat un pod suspendat cu o lungime de 151 m, care va trece peste prăpastia aflată la sud de canion adâncă de peste 130 m. Acest traseu, au precizat reprezentanții Regiei Publice Locale a Pădurilor Săcele, va oferi o aventură ,,aeriană” unică.

Reamintim că despre această investiție s-a discutat și anii trecuți.  Proiectul s-a împotmolit în momentul în care trebuia obținut acordul custodelui ariei protejate Piatra Mare, care s-a opus pe motiv că zona este culoar de trecere a urșilor, iar un număr mare de turiști ar avea un efect negativ asupra animalelor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.