FOTO. Lanțuri noi în Canionul Tamina de lângă Brașov. Parcurgerea canionului este mai sigură, spun salvatorii montani

Chiar dacă nu are notorietatea Canionului Șapte Scări, Canionul Tamina este la fel de spectaculos. Mulți turiști evitau Tamina până acum din cauza stării elementelor de siguranță învechite. Parțial, problema a fost rezolvată, după ce vineri, 24 iunie, Salvamont Brașov a finalizat lucrările la asigurări, astfel că prin canion se poate trece în condiții mai bune. 
Conform explicațiilor Salvamont Județul Brașov, au fost montate lanțuri noi în zonele care erau deja asigurate, dar și pe porțiuni noi, pentru a spori gradul de siguranță.
 
„Acțiunea face parte dintr-un proiect de reabilitare și de creștere a siguranței a zonelor periculoase de pe traseele turistice din județul Brașov”, au precizat salvatorii montani. 
 
Pe de altă parte, aceștia le recomandă turiștilor să se echipeze corespunzător, să parcurgă traseul din aval spre amonte (să urce), iar când plouă să folosească drumul forestier ca rută alternativă. 
 

Planuri mari pentru Tamina 

Canionul Tamina face parte dintr-un traseul ce pornește din zona Timișul de Sus și ajunge la Piatra Mare. De asemenea, turiștii care nu vor să urce câteva ore, până masiv, pot parcurge numai canionul și se pot întoarce la șosea pe drumul forestier. 
De-a lungul anilor, autoritățile din Săcele au încercată să realizeze lucrări mai ample la canion, însă documentațiile tehnice nu au trecut de etapa avizelor de la Agenția pentru Protecția Mediului, principala problemă fiind că zona este folosită de urși. 

Ce planuri sunt pentru Canionul Tamina: 

Proiectul prevede amenajarea potecii de acces la „defileul” unde sunt căderile de apă. În canion sunt prevăzute poduri suspendate pe cabluri, podeţe din structură lemnoasă, scări de ascensiune metalice şi pasarele de tranzit. Acestea vor fi realizate din oțel zincat. De asemenea, în zonă se va amenaja și o platformă de belvedere, aceesul la acesta urmând a fi asigurat, la fel, cu ajutorul unor amenajări metalice. Proiectul mai prevede și amenajarea unui pod suspendat pe cabluri, cu o lungime de 40 m, care va trece de pe o parte pe alta a versanţilor canionului la o înălţime de 65 m deasupra apei. De asemenea, va fi amenajat un pod suspendat cu o lungime de 151 m, care va trece peste prăpastia aflată la sud de canion adâncă de peste 130 m. Acest traseu, au precizat reprezentanții Regiei Publice Locale a Pădurilor Săcele, va oferi o aventură ,,aeriană” unică.
 

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.