DSP Brașov, copleșită de numărul de decizii de carantinare și izolare pe care trebuie să le emită.

Direcția de Sănătate Publică Brașov pare copleșită de numărul mare de cazuri de coronavirus, asta pentru că trebuie să emită decizii de carantinare și de izolare pe bandă rulantă. Ba mai mult, șeful direcției, dr. Claudia Bularca, se plânge de comportamentul unor medici de familie despre care susține că preferă să îi trimită pe pacienții depistați pozitiv cu noul coronavirus la DSP, în loc să el elibereze concediile medicale.

„Este greu și aproape imposibil să eliberăm deciziile în timp util. În cazul izolării, legea ne permite să eliberăm aceste decizii în termen de 30 de zile după infectare, dar nu facem ce putem pentru a nu ajunge în această situație. Vin zeci de persoane pentru a ne solicita deciziile, pentru că angajatorii cer concediile medicale în ziua respectivă. Se lucrează și peste program pentru emiterea acestor decizii. De multe ori, colegii mei stau până la 23.00 sau până la miezul nopții, iar dimineața o iau de la capăt. Media zilnică a testelor este de 5.000, ceea ce înseamnă și un număr mare de cazuri. În 29 ianuarie a fost un număr record de cazuri în 24 de ore – 1.795. Ulterior, numărul a scăzut, la mai puțin de 1.200 de cazuri pe zi. Acum sunt, în medie, puțin peste 500 de cazuri”, a declarat directorul executiv al DSP Brașov. 

Aceasta a mai spus că în cazul persoanelor izolate, concediile medicale pot fi eliberate de medicii de familie, în baza testului pozitiv și a informațiilor de pe coronaforms. În schimb, în cazul persoanelor carantinate, pentru eliberarea concediului medical este nevoie de decizia emisă de Direcția de Sănătate Publică. Cu toate acestea, Bularca a menționat că au fost medici de familie care i-au trimis pe pacienți depistați pozitiv la Direcția de Sănătate Publică pentru a lua concediile medicale.

„În 2 februarie, două persoane cu test pozitiv de la Spitalul de Boli Infecțioase au venit la Direcția de Sănătate Publică, trimiși de medicii de familie. Nu știu care este motivul pentru care unii medici de familie au făcut acest lucru, având în vedere că ei pot elibera concediile medicale pentru persoanele care intră în izolare”, a declarat Claudia Bularca.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.