FOTO&VIDEO. Copiii refugiaţi din Ucraina la Braşov merg la grădiniţă, din această săptămână

Începând din această săptămână, 43 de copii din Ucraina refugiați la Brașov au început cursurile la grădiniță. Municipalitate, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și 3 grădinițe din oraș – o grupă mică, cu 20 de copii, la Grădinița nr. 9, o grupă mijlocie, cu 10 copii, la Grădinița nr. 2, și grupa mare, cu 13 copii, la Grădinița nr. 29, desfășoară împreună un program pilot destinat refugiaților.

Conform inițiatorilor, prin proiect se dorește o integrare mult mai ușoară a copiilor din Ucraina în rândul copiilor din Brașov și să îi ajute să treacă mai ușor peste traumele războiului. În același timp, părinții copiilor au timpul necesar pentru a se concentra pe găsirea unui loc de muncă, pe perioada în care stau aici, care să le asigure independența financiară și, implicit, să îi includă în comunitate.

Copiii își petrec timpul în grădinițele din Brașov, deocamdată la program scurt, urmând să treacă apoi la program prelungit, spun reprezentanții Primăriei Brașov. Educatoarele sunt și ele dintre doamnele refugiate care au venit în Brașov. De altfel, toate cursurile la aceste grădinițe sunt asigurate de voluntari, din rândul refugiaților. 

Una dintre cele două educatoare a fost profesoară de biologie și chimie în Zaporojie și s-a înscris ca voluntar la grădiniță pentru a mai uita de problemele de acasă și pentru a se integra mai ușor în comunitatea brașoveană.

” Sunt din Zaporojie, am fost profesoară de chimie și biologie, dar în ultimul timp am lucrat ca maseuză. Sunt aici din cauza războiului din Ucraina, împreună cu cei doi copii ai mei. Oamenii sunt foarte binevoitori, sunt foarte fericită că am ajuns aici, orașul este frumos. Le mulțumesc mult brașovenilor. Cursurile la grădiniță și la școli sunt foarte importante pentru că ne scot din starea psihologică în care am fost, mai ales copiii, din cauza exploziilor pe care le-am auzit. Mă bucur că pot să arăt că într-adevăr se poate trăi exact cum a fost viața noastră dinainte de război. Este foarte important acest lucru. Am format multe grupuri de chat prin care vorbim unii cu alții, colaborăm, și căutăm soluții pentru a-i integra pe copii în școală și în grădiniță. Voluntariatul mă ajută să uite de problemele care sunt și sper să ajut la integrarea aceasta în comunitate. Simt că se poate!”, a declarat Tanya Zhursksa, 41 de ani, fost profesor de biologie și chimie.

 

Foto: Tanya, fost profesor de biologie și chimie.

 

Cea de a doua voluntară este din Ismail și a venit doar cu copiii, pentru a îi proteja de războiul din Ucraina. Vrea să se angajeze cât mai repede deoarece trebuie să îi ajute cu bani pe cei rămași acasă, soț, părinți și bunici. În Ucraina era manager la o agenție de turism, la Brașov este educator voluntar la Grădinița nr. 2, unde sunt și cei doi copii ai ei.

„Am venit din Ismail, am venit să-mi protejez copiii, din cauza acțiunilor militare care se anunțau. Sunt aici din 3 martie, sunt foarte fericită că am ajuns în orașul vostru, îmi place foarte mult, dar sper totuși să ajung acasă. Acum ajut la grădiniță, sunt voluntar. Copiii sunt fericiți că pot să socializeze unul cu altul și părinții speră să-și găsească loc de muncă. Mă gândesc că o lună-două voi rămâne totuși aici, să-mi găsesc un loc de muncă, să-mi ajut părinții care au rămas în Ucraina și pe soțul meu, care nu are serviciu. Ismail este la 250 de kilometri de Odesa, care este un oraș important, pe care rușii au început deja să îl atace. Am venit singură, pentru că soțul meu nu putea să plece, părinții mei au încă părinți, au gospodăriile lor, și de aceea nu au cum să lase toate lucrurile și să vină și ei aici”, a explicat Anna Parshulina, 31 de ani, manager agenție de turism.

 

Anna Parshulina, educatoare

Pentru ca aceste grupe, pentru copiii din Ucraina, să funcționeze în aceleași condiții ca grupele de copii brașoveni a fost necesar ca grădinițele, pe lângă spațiile puse la dispoziție, să găsească soluții pentru mobilier, materiale didactice și tot ceea ce este necesar pentru activitate. Cu sprijinul personalului din grădiniță, al voluntarilor, al părinților, în câteva zile, cele 3 grupe au fost funcționale, iar copii au tot ceea ce le trebuie, inclusiv hrana.

„Am considerat că o mână de ajutor în situația aceasta contează foarte mult. Am avut un spațiu disponibil și am decis că îl putem amenaja și putem întinde o mână celor care au nevoie, mai ales copiilor, care trebuie să se integreze. Toate aceste amenajări le-am făcut din resurse proprii, am avut mobilier în grădiniță, am avut voluntari care au ajutat la mutarea mobilei, am aranjat-o. Toate grupele de copii au donat materiale pentru această grupă, au venit cu jucării, cu jocuri, cu material didactic. Părinții s-au oferit în continuare să sprijine orice solicitare și orice nevoie vor avea cei de la grupa ucraineană. Firma de catering care deservește grădinița s-a oferit să aducă gratuit mâncare pentru această grupă de 10 copii”, a precizat Daniela Alexandru, directorul Grădiniței nr. 2.

 

Inspectoratul Școlar Județean a delegat personal care sprijină activitatea didactică a educatorilor voluntari de la cele 3 grădinițe, astfel încât integrarea copiilor din Ucraina să se fie cât mai ușoară.

 

 

Municipalitatea și IȘJ continuă discuțiile pentru extinderea programului, alte 3 grădinițe arătându-și disponibilitatea pentru a deschide grupe de copii ucraineni, mai ales că tot mai mulți dintre refugiații stabiliți la Brașov doresc cam, măcar pentru o perioadă, să devină parte a acestei comunități, copii să meargă la școală sau grădiniță, iar părinții să lucreze.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.