PSD Braşov, petiţie împotriva desfiinţării fântânii arteziene din Piaţa Sfatului

PSD Braşov a lansat, joi, o petiţie online împotriva desfiinţării fântânii arteziene din Piaţa Sfatului, simbol al municipiului, şi prin care se solicită Primăriei Braşov să renunţe la această modificare propusă prin proiectul de reabilitare a celebrei pieţe a oraşului.

Desfiinţarea fântânii arteziene a fost propusă de firma bucureşteană de arhitectură Starh, desemnată, de Primăria Braşov şi Ordinul Arhitecţilor din România, drept câştigătoare a concursului internaţional de soluţii pentru reabilitarea Pieţei Sfatului. 

„Identitatea Braşovului, prin păstrarea simbolurilor acestuia nu trebuie să fie afectată de niciun fel de schimbare, ci doar readaptată. Suntem de acord că fântâna necesită îmbunătăţiri, însă, nicidecum să fie dezafectată. Braşovenii sunt ataşaţi de acest loc, fiind cunoscut ca loc de întâlnire şi relaxare pentru generaţii întregi. Tot aici, le reamintim celor care astăzi nu ştiu, faptul că ne-am obişnuit să comemorăm victimele Revoluţiei, ale Colectivului, dar şi ale altor tragedii ale românilor, aprinzând lumânări în jurul acestui simbol al oraşului. Cele mai frumoase imagini ale Braşovului au fost surprinse de fotografi, de-a lungul timpului, tot de aici, de la fântână, punctul de pornire în traseele de vizitare ale oraşului”, a transmis, joi, Alexandra Crivineanu, în numele consilierilor locali ai PSD Braşov, iniţiatori ai petiţiei. 

Toţi cei care doresc să sprijine acest demers sunt invitaţi să semneze petiţia online, la https://www.petitieonline.com/stop_desfiinrii_fantanii_arteziene_din_piaa_sfatulu

Pe de altă parte, consilierii locali PSD au criticat faptul că braşovenii nu au fost consultaţi înainte de a se decide soluţia de arhitectură câştigătoare. 

„Această practică – de a face consultări publice numai pe anumite teme, convenabile conducerii Primăriei – trebuie să înceteze şi cei din administraţia USR trebuie să înţeleagă că implicarea cetăţenilor în viaţa oraşului este vitală. Nu poţi aduce modificări substanţiale centrului istoric, fără ca cel puţin riveranii să fie întrebaţi cu privire la acest aspect”, a mai spus sursa citată. 

Proiectul propus de arhitecţii de la Starh prevede, printre altele, mutarea fântânii arteziene din locul său central din Piaţă într-un colţ al Casei Sfatului, scoaterea asfaltului şi înlocuirea acestuia cu piatră cubică de granit (inclusiv pe străzile din jurul pieţei) şi montarea de mobilier urban din piatră.

Pentru premiul obţinut, precum şi pentru realizarea documentaţiei tehnice, consultantul va încasa suma de 1.484.700 lei, plus TVA de la bugetul local.

Pentru realizarea lucrărilor, Primăria Braşov speră să obţină fonduri europene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.