Ministerul de Finanțe consideră că spitalul regional din Brașov poate fi primul proiect public-privat de acest tip din România, cu șanse reale de a fi pus în aplicare, anunță Primăria municipiului Brașov.
Luni, 25 iulie, primarul Allen Coliban și specialiștii de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au avut o nouă serie de discuții la nivelul Guvernului României pe tema construirii Spitalului Regional Brașov, primul proiect major pe care țara noastră l-ar putea avea printr-o finanțare în sistem de parteneriat public-privat (PPP). De această dată, discuțiile s-au purtat la nivelul Ministerului Finanțelor, principala temă fiind analiza diverselor scenarii de finanțare, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primărie.
”După întrevederea avută cu domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, în prima parte a acestei luni, astăzi (luni, n.n.), împreună cu experții BERD, am avut o întâlnire la Ministerul de Finanțe, pentru a discuta opțiunile finanțării prin PPP a noului Spital Regional Brașov. Discuția cu domnul secretar de stat Mihai Precup a fost tehnică și plină de întrebări, depășind două ore – un semn foarte bun. Miza proiectului nostru, din punctul de vedere al Ministerului de Finanțe, nu este doar construirea unui spital modern pentru Brașov, Covasna și Harghita, ci și validarea mecanismului PPP în dezvoltarea de proiecte mari în România. Despre acest mecanism doar s-a vorbit în ultimii 25 de ani, fără a se materializa ceva. Mă bucur că proiectul nostru, dus la finalul fazei SF prin efortul exclusiv al comunității brașovene și al partenerilor de la BERD (proiect demarat la inițiativa societății civile și a domnului doctor Dan Grigorescu), este acum considerat de către minister ca fiind matur și luat în calcul pentru a deveni primul PPP funcțional din România. Întâlnirea de astăzi va fi urmată de continuarea dialogului cu Ministerul Finanțelor: analize tehnice asupra diferitelor scenarii de finanțare, calcule privind optimizarea costurilor prin acoperirea din fonduri publice a unor procente din CAPEX, analiza oportunității unui mix de soluții de finanțare (PPP + fonduri europene). În concluzie, proiectul Spitalului Regional Brașov este bun și este matur și mă voi lupta până la capăt pentru a-l duce la îndeplinire!”,a declarat primarul Allen Coliban la finalul întâlnirii.
De precizat este faptul că proiectul spitalului regional este încă o investiție pe care actualul primar a ”moștenit-o” într-un stadiu avansat de la vechea administrație. Iar dacă inițial Allen Coliban și USR nu ”îmbrățișau” ideea soluției PPP, acum primarul subliniază că ”se va lupta pentru a-l duce la îndeplinire” exact în acest format.
Guvernul trebuie să emită o hotărâre pentru construirea acestui spital
Pentru stabilirea partenerului care să fie responsabil de proiectarea, execuția, operarea și întreținerea spitalului este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre prin care să fie aprobată construirea acestui spital.
Spitalul Regional este un proiect inițiat de municipalitatea brașoveană, cu sprijinul BERD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Brașov.
Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârșitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 de secții, 77 de specialități, 972 de paturi – din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.
Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani.
Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA, n.n.).
Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:
- clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);
- parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
- clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);
- parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
- parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).
Dacă hotărârea de guvern va fi emisă în următoarea perioadă, Primăria municipiului Brașov are în vedere să lanseze în trimestrul IV licitația. Procedura ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie finalizată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor. În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis.
Fii primul care comentează