Proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov, într-un punct mort. Primarul Allen Coliban așteaptă o decizie și bani de la Guvern

Consiliul Local Brașov a aprobat în ședința de plen din 14 noiembrie o hotărâre prin care este prelungit parteneriatul cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov.  

Acest parteneriat, a explicat primarul Brașovului, Allen Coliban, a fost prelungit în vederea asigurării unui cadru formal pentru discuțiile cu Guvernul României, de la care se așteaptă o decizie care să permită continuarea proiectului. 

„Studiul de fezabilitate a fost finalizat, astfel că firmele contractate de BERD și-au terminat treaba. Prelungirea acordului asigură un cadru formal pentru discuțiile cu Guvernul României. Partenerii din Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare ne-au asigurat că sunt interesați, în continuare, să ofere asistență pentru acest proiect. Recomandarea lor a fost să prelungim acest acord până când vom ajunge la o decizie din partea Guvernului”, a declarat primarul Brașovului în timpul ședinței de plen a Consiliului Local. 

În acest moment, proiectul pare a fi într-un punct mort, fiind în etapa identificării eventualelor surse de finanțare. De altfel, după ce în urmă cu mai multe luni, primarul Brașovului dădea de înțeles că realizarea proiectului printr-un parteneriat public-privat ar fi cea mai bună soluție. 

În schimb, luni, în ședința de plen a Consiliului Local, primarul nu a mai prezentat o schemă de finanțare, ci a prezentat trei posibile scenarii și a menționat că  potrivit parteneriatului semnat între Municipiul Brașov, Consiliul Județean Brașov și Ministerul Sănătății, prin care Ministerul Sănătății își asumă identificarea surselor de finanțare. 

„Statul român să plătească împrumutul” 

„Avem opțiunea fondurilor europene, prin Programul Operațional Sănătate, ce va fi lansat în perioada următoare. Avem opțiunea parteneriatului public-privat, BERD urmând să suporte costurile de reconstruire, iar statul român să plătească împrumutul după ce spitalul este funcțional. O a treia variantă este un mix de soluții, care presupune finanțarea construcției din unele surse, iar costurile pentru echipamente din altele, dar și asigurarea unor fonduri de la bugetul de stat. Decizia finală va aparține Guvernului”, a declarat primarul. 

Ba mai mult, primarul a spus că Municipiul Brașov și Consiliul Județean Brașov nu ar avea cum să suporte costurile unei astfel de investiții, care se apropie de 500 de milioane de euro: „Chiar și împreună, nu am putea plăti un împrumut în termen de 30 de ani. Oricum, o investiție de acest nivel ar avea nevoie de acordul Guvernului”. 

Spitalul regional, „eclipsat” de proiectul noului spital de boli infecțioase și pneumoftiziologie 

Din discursul primarului Brașovului rezultă că banii pentru spitalul regional ar trebui să vină de la Uniunea Europeană sau de la Guvern. Problema este că, în acest moment, Brașovul este „în cărți” pentru accesarea banilor europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru construirea noului spital de boli infecțioase și pneumoftiziologie – o investiție estimată la 151 milioane de euro – și este greu de crezut că județul nostru va primi bani pentru două spitale, nu pentru unul singur.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.