Fostul parlamentar UDMR Peter Eckstein-Kovacs, despre declaraţiile lui Viktor Orban: E rasism pur. UDMR-ul trebuie întrebat când se delimitează de aceste excese

Avocatul Peter Eckstein-Kovacs consideră că UDMR ar trebui să se delimiteze de declarațiile premierului ungar, Viktor Orban. Fostul parlamentar UDMR consideră că declarațiile acestuia sunt rasiste.

”Ceea ce reprezintă o noutate absolută pentru mine cel puţin este chestia rasială, ceea ce îmi produce frisoane şi cred că nu numai mie, cu rase pure şi cu rase impure în Europa (…). E rasism, rasism pur, ceea ce până acum nu a fost exhibat cel puţin de premierul Ungariei”, a declarat Peter Eckstein Kovacs potrivit RFI.

Fostul parlamentar UDMR consideră că formaţiunea ar trebui să spună clar dacă se delimitează sau nu de discursul rasist al lui Viktor Orban.

”UDMR-ul s-a cam lipit de FIDESZ şi de partidul de guvernământ din Ungaria şi aici, cum să zic, iarba nu-i mai place, dar tace (…). Partidele politice şi presa trebuie să-i întrebe pe liderii UDMR, până când răspund: vă asimilaţi aceste valori, vă asimilaţi acest rasism? Uitaţi, se vorbeşte de puritatea rasei şi nu a sărit imamul de la Constanţa, dar nici cei de la Constantinopol. Au sărit, în schimb, evreii din Ungaria, adică prim-rabinul Ungariei şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Ungaria sunt pe undeva panicate, zic domnule, asta am trăit-o în al Doilea Război Mondial, când vorbeam de rase superioare, de rase inferioare. Adică UDMR-ul trebuie întrebat până când se delimitează de aceste excese vizibile de pe Lună, cum ar zice domnul prim-ministru Orban”, a subliniat Peter Eckstein Kovacs.

Declarațiile fostului parlamentar UDMR vin în contextul în care discursul de sâmbătă de la Băile Tuşnad, a premierului Ungariei, cu privire la „o rasă ungară non-mixtă” a creat controverse și reacții la nivel european. 

De precizat ar fi că, în plan intern liderii Coaliției de guvernare PSD, PNL și UDMR au evitat să reacționeze la discursul lui Viktor Orban.

Ministrul Mediului Tanczos Barna, lider UDMR, a refuzat marți să comenteze declarațiile rasiste și anti-UE ale premierului maghiar Viktor Orban făcute la Școala de vară de la Băile Tușnad. Tanczos a precizat că a participat la reuniunea de la Tușnad ca invitat. „Au fost discuții separate de celelalte discuții. (…) Am participat ca invitat, pe partea de mediu”, a spus ministrul UDMR.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.