Încep probele eliminatorii pentru admiterea în învăţământul dual

Probele eliminatorii pentru admiterea în învățământul dual au loc în zile de 11 și 12 iulie, potrivit calendarului oficial. Amintim că Edupedu.ro a scris că probele pentru admiterea în învățământul dual se pot desfășura pe parcursul a două zile, dacă sunt prea mulți candidați înscriși sau operatorii economici nu pot participa într-o singură zi la desfășurarea probelor eliminatorii, conform unei adrese a ministerului Educației.

Potrivit calendarului admiterii în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2022 – 2023, procedurile au început din 4 iulie, cu înscrierile la şcolile duale. 

Etapa I de admitere

A. Probele eliminatorii:

  • Probele eliminatorii au loc între 11-12 iulie 2022
  • Comunicarea rezultatelor între 12-13 iulie 2022
  • Ridicarea fiselor de înscriere de către candidații respinși 11-13 iulie 2022
  • Înscrierea candidaților respinși la probele eliminatorii la unitățile de învățământ care școlarizează în învățământul profesional de stat, inclusiv dual, în perioada 11-13 iulie 2022

Rezultatele la probele eliminatorii se vor afișa în fiecare zi din perioada de desfășurare a acestora astfel încât să existe posibilitatea înscrierii elevilor respinși la probele eliminatorii în alte unități de învățământ / calificări la care nu se organizează astfel de probe, până cel târziu 13 iulie.

B. Probele de admitere: 

  • Probele de admitere se țin, potrivit calendarului admiterii învățământului dual, pe 14 iulie 2022.
  • La unitățile de învățământ unde nu e suficientă o singură zi pentru desfășurarea probelor, acestea se pot derula pe perioada 13-14 iulie 2022.

 

În etapa a II-a de admitere:

A. Probele eliminatorii se încadrează strict în perioada prevăzută de calendarul admiterii, 29 iulie 2022.

B. Probele de admitere; 

  • La unitățile de învățământ unde sunt prevăzute probele eliminatorii, probele de admitere se desfășoară pe 1 august 2022.
  • La unitățile de învățământ unde nu sunt prevăzute probele eliminatorii, iar probele de admitere nu se pot desfășura pe o singură zi, pot avea loc între 29 iulie și 1 august 2022.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.

Învăţământul dual are o durată de trei ani şi se adresează absolvenţilor de clasa a VIII-a cu vârsta de maxim 26 de ani. Conform structurii anului şcolar aprobat de Ministerul Educaţiei, pregătirea practivă ocupă 20% în clasa a IX-a (5 săptămâni), 60% în clasa a X-a (9 săptămâni), 72% în clasa a XI-a (10 săptămâni). Pregătirea practică a elevilor se realizează în atelierele școlii și/sau la operatorul economic, conform clauzelor convenite în contractul de pregătire practică.

În municipiul Braşov se află prima şcoală în sistem dual înfiinţată în România – Şcoala Profesională Germană „Kronstadt”, realizată în parteneriat cu zece operatori economici străini. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.