Mai multe localități din Brașov, au întâmpinat de ceva timp probleme în privința calități apei potabile furnizate. Este motivul pentru care prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a organziat o ședință, la care a invitat, printre alții, o echipă a Direcției de Sănătate Publică Brașov, condusă de directorul executiv al instituției, dr. Claudia Bularca și pe vicepreședintele Consiliului local,Constantin Todorică Șerban.
Deși este vorba despre o problemă extrem de serioasă, Instituția Prefectului a refuzat să facă publice numele localităților unde există probleme cu calitatea apei potabile pe care cetățenii o consumă la robinet.
În schimb, prefectul a trasmis, post-ședință, un comunicat de presă prin care își arată îngrijorarea și „atrage atenția”.
„Am organizat întâlnirea pentru a atrage încă o dată atenția că există probleme privind calitatea apei în unele localități din județ. Cunosc situația exactă din fiecare unitate administrativ-teritorială, însă nu am dorit și nu doresc să fac nominalizări, pentru că nu acesta a fost scopul întâlnirii. Noi, autoritățile, suntem în aceeași tabără și slujim interesele comunităților din județ. Calitatea apei potabile este o problemă de sănătate publică și ne privește pe toți. Dacă nu se rezolvă această problemă, acolo unde ea există, se vor genera mai multe probleme, mai grave și mai costisitoare. Știu și știm cu toții că există constrângeri bugetare la nivelul administrației publice locale, dar calitatea apei este o chestiune extrem de importantă și trebuie să figureze între priorități. Sunt convins că și în această chestiune, așa cum s-a întâmplat și în alte situații, colaborarea eficientă între instituții și între oameni este calea spre rezolvare”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii, în comunicarea unidirecțională cu presa și cu cetățenii, la care a apelat în această problemă serioasă.
Directorul executiv al DSP Brașov, dr. Claudia Bularca, a spus, la rândul său, că instituția pe care o conduce a manifestat mereu deschidere spre colaborarea cu autoritățile administrației publice locale, punând în prim-plan atribuțiile de consiliere. Nici ea însă, nu a spus exact în ce localități sunt probleme cu calitatea apei potabile.
Apa potabilă trebuie să îndeplinească standardele prevăzute de legislația în vigoare, iar rolul nostru – și al DSP, și al operatorilor serviciului de furnizare, și al conducerii administrației publice locale – este să ne asigurăm că se respectă această obligație. DSP Brașov nu este un adversar al autorităților locale, ci le este un partener în acest demers, a mai afirmat directorul executiv al DSP Brașov.
Majoritatea primărilor au depus proiecte de investiții în rețeaua de apă potabilă pentru o ma bună calitate a furnizări acesteia. La momentul actual localitățile din Brașov dispun de 3 situații diferite de furnizare a apei potabile.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, a evidențiat că, din punct de vedere al furnizorului serviciului de alimentare cu apă potabilă, există trei situații în județul Brașov: localități în care acest serviciu este asigurat de primărie, localități în care este asigurat de un operator regional (Compania Apa Brașov și societatea Apă Canal Sibiu SA) și o localitate în care serviciul este asigurat de RAJA SA Constanța.
O mare parte din primăriile din județ au luat initiativa cel puțin pe hârtie și au depus proiecte de investiții în rețeaua de apă potabilă, finanțate prin Programul Național „Anghel Saligny” și prin alte programe, prin acestea dorindu-se o creștere a calitați apei potabile furnizate consumatorilor din localitățile Brașovului.
Fii primul care comentează