„Primul ghiozdan” nu mai este program social. Pentru a fi „politically correct”, Primăria Brașov vrea să îi ajute și pe elevii unei școli private din oraș

Gândit în urmă cu mulți ani de autoritățile locale brașovene ca un program social, prin care să se reducă presiunea financiară asupra părinților, „Primul ghiozdan” este pe punctul de a deveni și unul „politically correct”.  Astfel, în 20 septembrie, consilierii locali brașoveni vor dezbate un proiect de hotărâre privind modificarea modificarea Programului „Primul ghiozdan”, astfel încât de ghiozdanul plin cu rechizite (cu o valoare totală de 200 de lei) să beneficieze și elevii din clasele pregătitoare de la școlile private. 

Inițiator al proiectului de hotărâre este primarul Brașovului, Allen Coliban, care, în referatul de aprobare a explicat și de face această propunere: 

„Pentru a nu se crea o situație de discriminare a copiilor din municipiul Brașov înscriși în clasa pregătitoare în cadrul unităților de învățământ particulare, apreciez oportună modificarea HCL nr. 350/2022 privind acordarea pachetului cu rechizite şcolare «Primul ghiozdan», republicată, prin înlocuirea sintagmei «unităţi de învăţământ de stat de pe raza Municipiului Braşov» cu sintagma «unităţi de învăţământ de pe raza Municipiului
Braşov»”. 

10.000 de lei, din bugetul Direcției de Asistență Socială Brașov pentru 50 de pachete cu rechizite 

Din documentația aferentă proiectului hotărârii de Consiliu Local rezultă că propunerea de modificare a programului vine după ce Școala Primară Liberă Waldorf Sophia a solicitat Direcției de Asistență Socială Brașov „includere în cadrul programului «Primul ghiozdan» pentru un număr de 50 de elevi înscriși în clasa pregătitoare”.

Asta ar însemna ca din bugetul direcției, pentru acordarea celor 50 de pachete să se cheltuie suma maximă de 10.000 de lei, iar inițiatorul proiectului hotărârii de Consiliu Local a identificat și sursa de finanțare: 

„Datorită faptului că achiziția pachetelor de rechizite școlare «Primul ghiozdan», a respectat cerințele de eficiență, eficacitate și economicitate în angajarea fondurilor publice, folosind sistemul concurențial pentru atribuirea contractului cu scopul de a obține valoare pentru banii cheltuiți, a rezultat un disponibil financiar de 161 mii lei”. 

De menționat că procedura de achiziție pentru produsele din cadrul Programului „Primul ghiozdan” a fost derulată de Direcția de Asistență Socială Brașov. În anii trecuți, sumele economisite în urma licitațiilor pentru rechizite erau direcționate către alte cheltuieli necesare susținerii beneficiarilor direcției. 

Ce taxe sunt percepute de școlile private din Municipiul Brașov:  

Școala ERI Brașov,  promovată de conducerea primăriei Brașov:

  • Taxa de școlarizare – 17.100 lei/an;
  • Taxa de înmatriculare în valoare de 500 lei se achită la momentul semnării contractului;
  • Taxa de resurse 1000 lei/an școlar (clasa pregătitoare), 1500 lei/an școlar (clasele I-IV); 
  • Costuri masă: între de 20 și 24 lei/zi;
  • Taxa de înscriere/reînscriere  1.500 lei; 
  • Taxa de rezervare în valoare de 1500 lei; 

Dacă se va aproba hotărârea, și elevii  din clasa pregătitoare vor beneficia de „Primul Ghiozdan”. 

Școala Primară Liberă Waldorf Sophia, promovată de șefa unui birou din Primăria Brașov: 

  • Ciclul primar: 320 €/lună (08:00 – 12:30) + 16 lei/zi masa de prânz.
  • Afterschool: 70€/lună (12:30 -17:00).

 

Referitor la acest proiect de hotărâre, Primăria Brașov a transmis următorul punct de vedere:

Proiectul de hotărâre propus în ședința ordinară a Consiliului Local are drept scop îndreptarea a două erori materiale din Hotărârea Consiliului Local nr. 350/2022, respectiv cea privind beneficiarii acestui program și cea legată de cantitatea de rechizite.
În ceea ce privește beneficiarii, având în vedere faptul că acest program are rolul de a promova importanța educației la nivelul copiilor și, implicit, de a reduce abandonul școlar, dar și de a elimina orice formă de discriminare între învățământul public și privat acreditat, încă din 2021, prin HCL nr. 221, Consiliul Local a aprobat extinderea proiectului la nivelul tuturor claselor pregătitoare, indiferent dacă provin din învățământul de stat sau privat.
Dintr-o eroare materială, la momentul elaborării proiectului de hotărâre aprobat prin HCL 350/2022, nu s-a mai făcut aceeași mențiune ca cea din 2021, astfel că, Direcția de Asistență Socială a propus îndreptarea erori, în urma solicitării primite de la o școală privată. Anul trecut au beneficiat de ,,Primul Ghiozdan” și elevii din clasa pregătitoare de la școlile: Prems, Waldorf, Montessori.
Cea de a doua îndreptare se referă la numărul de blocuri de desen.
Acest proiect nu a fost și nu este unul cu caracter social, deoarece nu vizează categoriile sociale defavorizate. Încă de la începutul programului toți copii din clasa I, apoi pregătitoare, au primit ,,primul ghiozdan”, fără a se ține cont de situația socială a părinților”. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.