„Primul ghiozdan”, mai subţire dar la preţ dublu. Motivaţia autorităţilor din Braşov: războiul din Ucraina şi COVID-ul

Programul „Primul ghiozdan” se scumpeşte în acest an, valoarea unui pachet dublându-se – de la 100 de lei la 200 de lei. Mai mult decât atât, se va renunţa şi la câteva dintre produsele oferite gratuit elevilor din clasa pregătitoare şi clasa I.

 Modificările sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre care va fi supus aprobării Consiliului Local, în următoarea şedinţă, programată pentru 28 iulie. Motivaţia acestor decizii este cuprinsă în documentaţiile proiectului. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) – entitate care coordonează Programul au precizat, cărăzboiul şi Ucraina şi corobavirusul au afectat „Primul ghiozdan”. 

„Din discuțiile purtate cu operatorii economici desemnați câștigători la achizițiile de pachete rechizite școlare din anii anteriori, precum și din prospectarea pieței de profil, a reieșit faptul că prețurile variază de la o zi la alta datorită contextului economic cauzat de COVID-19 și a conflictului armat din Ucraina, iar suma alocată achiziției de 100 lei/copil este insuficientă și se impune majorarea acesteia la valoarea maximă de 200 lei/copil”, se arată în adresa transmisă de DAS.  

Direcţia de Asistenţă Socială a încercat de trei ori până acum să facă achiziţia pachetelor de rechizite la preţul de 100 de lei, însă nu a primit nicio ofertă la procedurile lansate până acum.

Pentru a se încadra în suma maximă aprobată pentru fiecare pachet cu rechizite școlare, DAS propune şi modificarea anexei prevăzute la art. 2 din HCL nr. 350 din 2022 privind acordarea pachetului cu rechizite „Primul ghiozdan”. Mai exact, va fi eliminat caietul cu foaie velină A5, planșeta și topurile de hârtie care se regăseau până acum în pachetul cu rechizite. 

În anii anteriori au fost distribuite un număr mediu de 2.400/pachete/an cu rechizite școlare, pentru copiii înscrişi în clasa pregătitoare. Pentru anul școlar 2022-2023 DAS a luat în calcul un număr mediu de aproximativ 2.500 de elevi, astfel că de la bugetul local va fi alocată suma de 500.000 lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.