VIDEO. Pasajul de la Prejmer, o „relicvă” a Epocii de Aur. A fost „lăsat moștenire” cu dimensiuni aproximative/ Lista podurilor cu probleme din județul Brașov este mai lungă

Podurile și pasajele construite „la normă” înainte de anul 1989 sunt „redescoperite” de constructorii care le repară. În urmă cu mai mulți ani a fost pasajul vechi de la Fartec, pentru repararea căruia a fost nevoie de șase ani. Acum, este pasajul de la Prejmer, de la intersecția DN 10 și DN 11, la care se fac lucrări de punere în siguranță. Dar pe lista Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov mai sunt și alte poduri cu probleme. 

Brașov Metropolitan vă prezintă un reportaj de pe șantierul pasajului 

 

Pasajul care trebuia să reziste 50 ani… 

Pasajul de la Prejmer a fost dat în folosință în 1984 și ar fi trebuit să reziste 50 de ani, spune inginerul Mihai Rozorea, care acum coordonează lucrările de punere în siguranță. Așa se menționa în proiect, pentru că, în realitate, după aproximativ 40 de ani au început să apară probleme grave. La trei grinzi de beton problemele au fost anticipate de drumari, însă au fost descoperite „în toată splendoarea” lor abia în momentul în care constructorul a început lucrările.

Practic, cele trei grinzi au fost „mâncate” din interior, pentru că apa care s-a infiltrat, nu a avut unde să se scurgă și, în timp, a erodat betonul. 

Este, de altfel, o meteahnă a multor construcții din vremea comunistă, după cum spun constructorii. 

„În acest moment, considerăm că este un pericol să circulăm pe el, motiv pentru care am început procedurile pentru închiderea traficului. S-a măcinat betonul. A rămas doar fierul de armătură. Rezistența grinzilor nu mai există. Se simțeau vibrații și apăreau fisuri, motiv pentru care am decis să începem lucrările”, a explicat directorul DRDP Brașov, Tudor Duțu. 

 

În documente, grinzile aveau dimensiuni aproximative 

Pentru punerea în siguranță a pasajului de la Prejmer va fi fi nevoie de demontarea a nouă grinzi de beton, câte trei de pe fiecare deschidere (spațiul dinte picioarele pasajului). În locul lor se vor monta șase grinzi (câte trei pe fiecare deschidere), pentru care a fost lansată comanda de către constructor. În mod normal, noile grinzi ar fi putut să fie comandate luând în calcul cartea tehnică a pasajului, unde sunt prezentate toate detaliile constructive, dar nu a fost așa. 

„În documentația pasajului se scria «aproximativ 18 m». Grinzile folosite pentru construirea acestui pasaj au o lungime variabilă. Noi am aflat lungimea exactă a grinzilor acestui pasaj abia după ce am decopertat. La o deschidere, grinzile au 17,0 m, la alta 17,5 m, iar la a treia au 18 m. În momentul de față se lucrează cu eurocoduri, cu niște standarde. Grinzile folosite acum au lungimi standardizate, 18 m, 23 m. În cazul acestui pasaj nu va fi posibilă folosirea grinzilor cu lungime standard”, a explicat reprezentantul constructorului, Mihai Rozorea.

De altfel, aceste valori aproximative sunt tot o hibă a construcțiilor din comunism, când toate lucrările de intrastructură trebuiau făcute rapid, iar astfel de „detalii” nu contau în fața cererii „celor mari”. 

 Drumarii speră să nu fie și alte probleme 

Pentru punerea în siguranță a pasajului de la Prejmer este nevoie de decopertarea întregii suprastrucuturi, adică a zonei pe care este suprafața carosabilă. Constructorii speră ca o dată cu această operațiune  să nu descopere probleme la celelalte grinzi. Cel puțin la estimarea inițială, acestea sunt într-o stare bună, dar starea lor reală se poate afla numai după ce sunt descoperite. 

Pe de altă parte, pentru a vedea care este starea celorlalte elemente ale pasajului, pe șantier vor ajunge specialiștii unui laborator de specialitate, apoi se va vedea dacă este nevoie de lucrări suplimentare față de cele stabilite inițial.  

Pasajul de la Prejmer, doar unul de pe o listă mai lungă 

Pasajul de la Prejmer nu este singurul la este nevoie de punere în siguranță. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov, care coordonează infrastructura rutieră de nivel național din județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, face acum expertizele la alte cinci poduri, pentru a vedea ce intervenții sunt necesare.  

„Este vorba de două poduri de pe DN 1A (Brașov – Cheia, n.r.), unul pe DN 14 (Sibiu – Sighișoara, n.r.), unul pe DN 13 (Brașov – Sighișoara, n.r.) și încă unul pe DN 73A (Predeal – Șercaia). Vrem ca și la ele să realizăm cât mai repede lucrări, pentru a nu exista probleme de siguranță a traficului”, a declarat Tudor Duțu.

 

Pasajul de la Prejmer, închis complet de vineri seara. RATBV a modificat traseele liniilor metropolitane 520 și 540

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.