Guvernul vrea să readucă pe linia de plutire fabrica militară Carfil Brașov. Ce măsuri sunt prevăzute în planul de reorganizare

Guvernul României a aprobat planul de reorganizare a SC Carfil SA Brașov, unitate cu producție militară, care, la începutul acestui an era în pragul colapsului. Carfil SA are acum trei puncte de lucru, unui municipiul Brașov, unul în Hărman și unul în Vlădeni, iar potrivit planului de  reorganizare, liniile de producție nepirotehnice din municipiul Brașov vor fi relocate  la Hărman. 

Ce mai prevede planul de reorganizare: 

  •   dezvoltarea de noi capacități de producție militară, retehnologizarea celor existente, realizarea de produse militare și de sisteme de armament noi, care să permită societății să funcționeze pe principiile rentabilității și eficienței economico – financiare și să contribuie l siguranța aprovizionării forțelor din F.S.N.A.;
  • rezolvarea situației investiției nefinalizate „Modernizare Turnătorie de fontă”
  • creșterea numărului de salariați, în special personal cu studii superioare, scăderea vârstei medii și o dezvoltare a capacității de cercetare – dezvoltare.

În planul de reorganizare se arată că, în total, costurile pentru implementarea măsurilor de reorganizare/restructurare se ridică la suma de aproximativ 235.000.000 de lei, din care deja s-au realizat investiții în valoare de 45.000.000 de lei. Sursele de finanțare sunt de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, cât și din surse proprii ale societății, urmare valorificării unui număr de active care nu fac parte din capacitatea de producție și nu sunt incluse în Sectorul Producției de Apărare.

„În urma reorganizării, societatea va fabrica pe capacități modernizate sau noi produse militare și sisteme de armament moderne, unele unice pe plan mondial, conform cu standardele NATO., răspunzând solicitărilor din piața internă și externă”, se arată în planul de reorganizare. 

Turnătoria neterminată, scoasă la vânzare

Societatea înregistrează un nivel ridicat al cheltuielilor convențional constante înregistrate, respectiv cheltuieli cu paza patrimoniului, cu amortizarea, utilitățile, impozite și taxe locale, aceste cheltuieli fiind suportate chiar și în situație de avarie, indiferent de gradul de încărcare a capacităților cu comenzi.
Astfel, Carfil S.A. este o societate înscrisă în registrul operatorilor economici care dețin capacități strategice, cu obligații la mobilizare. Aceste obligații se realizează pe capacitățile care trebuie întreținute și cu existența unui număr suficient de personal. Din acest motiv, activitatea societății nu poate fi întreruptă decât parțial, iar cheltuielile menționate sunt în cuantum de 25 de milioane de lei.
În plus, se înregistrează cheltuieli cu întreținerea depozitului de stoc Vlădeni, utilizat pentru depozitarea materialelor explozive ale Administrației Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, înregistrându-se astfel o pierdere anuală de aproximativ 450.000 de lei/an.
Pe lângă cele menționate, societatea mai deține în patrimoniu și active care nu sunt utilizate în procesul de producție și care nu sunt cuprinse în Sectorul Producție de Apărare, iar cheltuielile generate de acestea se ridică la 4.000.000 de lei în fiecare an.
Totodată, în anul 1996 societatea a inițiat o investiție pentru modernizarea turnătoriei de fontă, cu scopul fabricației de fittinguri. Investiția respectivă a fost oprită în anul 2004. Astfel, în contextul întreruperii de peste 17 ani a lucrărilor la această investiție și a relocării activităților din municipiul Brașov în localitatea Hărman, se consideră oportună sistarea investiției, în baza unei documentații și, ulterior, valorificarea activelor și echipamentelor. 

Pe minus, din punct de vedere financiar 

Cifra de afaceri a societății este 14.507.532 de lei pentru anul 2021, cu o pierdere de 27.310.965 de lei. Aceste date sunt în contextul în care totalul datoriilor societății se ridică la suma de 51.662.597 de lei, din care 24.252.110 de lei plăți restante.
Motivele pentru care societatea se află într-o situație economică precară sunt multiple și complexe, din care se menționează lipsa comenzilor care să asigure funcționarea în mod continuu a capacităților de producție, insuficiența fondurilor pentru achizițiile forțelor din sistemul național de apărare, nivelul ridicat al cheltuielilor convențional constante, dependanța totală de producătorii de materiale energetice din Serbia, Bosnia și Bulgaria, concurență cu produse din export mai
ieftine, consumuri specifice mari datorate lipsei retehnologizării fluxurilor de fabricație.
În ciuda problemelor cu care se confruntă societatea Carfil S.A., s-au luat măsuri pentru retehnologizare, în prezent fiind la un nivel de aproximativ 60% din totalul echipamentelor, iar până la sfârșitul anului 2022 se estimează că procentul va ajunge la 80%, ca urmare a investițiilor, asigurându-se asfel creșterea nivelului de competitivitate. În plus, politica de dezvoltare a domeniului cercetare – dezvoltare a condus la realizarea unor produse unice la nivel mondial și,
totodată, la integrarea în consorții din acest domeniu. 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.