Consiliul Județean Brașov vrea să desființeze unitatea medico-socială de la Sânpetru. Ce se va întâmpla cu pacienții și angajații

Aflată de mai mulți ani pe „lista neagră” a Consiliului Județean Brașov, Unitatea de Asistență Medico-Socială din Brașov ar urma să fie desființată, o decizie în acest sens urmând a fi dezbătută de aleșii județeni brașoveni în ședința de plen de săptămâna viitoare. Dacă hotărârea de Consiliu Județean va fi aprobată, administrația județeană brașoveană va depune dosarul la Ministerul Sănătății, pentru promovarea unei hotărâri de Guvern în acest sens. 

În proiectul de hotărâre de Consiliu Județean Brașov se arată că, în cazul în care se va aproba desființarea, pacienții unității de la Sânpetru vor fi transferați la alte spitale din subordinea Consiliului Județean Brașov (Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie sau Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie) sau în unitățile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov. În ceea ce-i privește pe angajați, aceștia vor fi transferați la alte spitale brașovene sau la DGASPC, în funcție de locurile vacante. 

A fost luată în calcul și varianta mutării unității la Dacia 

În vara acestui an, Consiliul Județean Brașov a luat în calcul și posibilitatea mutării unității de la Sânpetru în satul Dacia, într-un fost centru de plasament al DGASPC Brașov. Această variantă nu a fost, însă, agreată de Direcția de Sănătate Publică Brașov, care a considerat că imobilul de la Dacia nu corespunde normelor sanitare în vigoare. 

Clădirile de la Sânpetru, preluate de Spitalul de Psihiatrie și Neurologie 

Dacă se va desființa unitatea de la Sânpetru, clădirile unității de la Sânpetru, reabilitate recent cu bani europeni, vor fi preluate de Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov. În aceste clădiri ar urma să fie mutate secțiile de psihiatrie care au funcționat până în primăvara acestui an pe strada Mihai Eminescu din Brașov (de unde au fost evacuate după ce nu a mai fost prelungit contractul de închiriere). 

Ce argumente are Consiliul Județean Brașov pentru  desființarea unității de la Sânpetru

În proiectul hotărârii de Consiliu Județean sunt prezentate și argumentele pentru desființarea unității de asistență medico-socială de la Sânpetru: 

  • Un raport cost/eficiență mult prea mare si indicatori reduși de utilizare a paturilor:

Deşi unitatea este avizată de Ministerul Sănătății cu un număr de 110 paturi, în ultimii ani gradul de ocupare al locurilor a indicat o adresabilitate mai mică; spre exemplificare: 68% în anul 2019, 49,09 % 2020; 45,45% în anul 2021, 51% în primele luni ale anului 2022”. 

 

  • Un cost alarmant de mare al serviciilor acordate beneficiarilor UAMSP Sânpetru, raportat la alte servicii sociale şi medicale similare:

Deși standardul de cost, conform H.G. nr.459/2010, este de 4.973,08 lei/lună/beneficiar, media costului lunar al serviciilor acordate unui beneficiar din U.A.M.S.P. Sânpetru în anul 2021 a fost de 10.226 lei/lună, iar în primele 9 luni ale anului 2022- 10.143 lei/lună”. 

  • Recuperarea/ameliorarea acestor pacienţi fie cu probleme pneumologice, fie cu alte tipuri de dizabilități este scăzută şi fără o perspectivă de reinserție în familie/societate:

„Din datele puse la dispoziție de unitate, a rezultat faptul peste 20 dintre beneficiari sunt în evidența UAMSP Sânpetru de peste 10 ani, unii dintre ei chiar de 14 sau chiar 17 ani, fără a fi realizate demersurile necesare pentru reinserție socială; acest aspect a determinat eficienţa scăzută a unităţii în raport cu scopul pentru care s-a constituit (găzduirea pe o perioadă determinată a persoanelor cu afecțiuni pulmonare şi pneumologice şi cu probleme sociale), ceea ce contravine principiilor legislației din domeniul asistenței sociale, potrivit cărora asistența acordată trebuie să prevină și să limiteze orice formă de dependenţă faţă de ajutorul acordat de stat sau de comunitate”. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.