Fostul director al Primei Școli Românești din Brașov, distins de Consiliul Local

În ședința de plen a Consiliului Local Brașov din 28 februarie va fi supus aprobării un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare fostului director al Muzeului Prima Școală Românească, preotul prof. dr. Vasile Oltean. Acordarea acestei distincții a fost făcută de  Muzeul „Casa Mureșenilor”, ținând cont de implicare activă a lui Vasile Oltean în comunitatea brașoveană, ca filolog, muzeograf, profesor și teolog.

Preotul prof. dr. Vasile Oltean a condus timp de aproape 50 de ani Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului și a lucrat la muzeul acesteia, unde a scos la iveală și a tradus zeci de mii de documente unice în lume. El și-a dedicat o bună parte din viață promovării muzeului, în care se află cea mai bogată colecție de documente vechi românești, peste 30.000, alături de 6.000 de cărți vechi. Cu ajutorul său, Muzeul Prima Școală Românească a devenit un important punct de atracție turistică pentru Brașov și a adus un aport important la dezvoltarea comunității culturale locale.

Preotul Vasile Oltean are o activitatea impresionantă ca  filolog, muzeograf, profesor și teolog, iar activitatea publicistică acoperă peste 1.000 de articole în reviste de specialitate și publicații din țară, studii, volume de cercetare axate mai ales pe tradițiile și limba românească din Șcheii Brașovului.

S-a născut la 22 martie 1948, în localitatea Deal, județul Alba. Este absolvent de studii universitare în filologie română, germanică și teologie, muzeograf, profesor și preot. Doctor în lingvistică și teologie, este membru fondator al „Despărțământului Cultural Astra Brașov” și membru al filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.

A debutat editorial în 1980 cu studiul „Întâia școală românească” și a publicat peste 30 de lucrări. A primit premiul „Mircea Florian” al Academiei Române în 2011 pentru lucrarea „Primul parimiar românesc”. Contribuțiile sale la promovarea istoriei și culturii românești în Brașov îl fac un model pentru noile generații.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.