Trafic de carne de cal la Brașov. Medici veterinari și angajați de la Direcția Sanitar-Veterinară, cercetați în dosar

Procurorii braşoveni împreună cu poliţişti din mai multe judeţe au destructurat o reţea infracţională care acţiona în mai multe judeţe ale ţării. Membrii rețelei cumpărau cai de la persoane fizice, ucideau ilegal animalele într-un abator din Ucea, județul Braşov, după care trimiteau carnea în Italia, însoţită de acte false privind provenienţa şi starea de sănătate a animalelor înainte ca acestea să fie ucise. Printre cei vizaţi în dosar se numără şi medici veterinari, unii angajaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, alţii care au atestat de liberă practică, care emiteau documente false în aşa fel încât carnea animalelor ucise să poată introdusă în circuit pentru consumul uman.

Anchetatorii spun că activitatea grupului infracţional din care făceau parte inclusiv funcţionari angajaţi într-o instituţie publică, respectiv DSVSA Brașov, a început cu luna noiembrie a anului trecut.
 
”În mod uzual, una dintre persoanele bănuite, administrator al unei societăţi comerciale, ar fi achiziţionat cai de la diverse persoane, fără documentele legale, şi i-ar fi transportat, de asemenea, fără îndeplinirea condiţiilor de legalitate, către un abator din judeţul Braşov, unde animalele erau ucise, fără drept. Uciderea animalelor s-ar fi făcut prin participarea altor membri din familie, care ar fi falsificat paşapoartele, astfel încât să rezulte că ecvidele erau în proprietatea de drept a societăţii comerciale. Întreaga acţiune de falsificare ar fi fost sprijinită de medicul veterinar, care ar fi inserat date nereale, în aşa fel încât toată documentaţia să aibă formă aparentă de legalitate a provenienţei şi transportului cailor, ca la final, animalele aduse să fie ucise cu nerespectarea obligaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare. La final, activitatea ilegală era legalizată prin certificatul emis în fals de medic, acesta confirmând prin ştampilă şi semnătură sănătatea animalelor, pe care le declara «bun pentru consumul uman»”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercuri, de Inspectoratul de Poliție al Județului Brașov. 

Medici veterinari și angajați ai DSVSA Brașov, vizați în anchetă

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că printre cei vizaţi de anchetă se numără cinci medici veterinari, unii cu atestat de liberă practică, alţii angajaţi al Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).  
 
Carnea animalelor ucise ilegal în abatorul din Braşov era trimisă în Italia, unde grupul infracţional avea o conexiune, în persoana unui cetăţean italian. Acolo, carnea era procesată şi pusă pe piaţă sub formă de prosciutto, consumatorii finali fiind italienii.
 
Dosarul vizează infracţiuni de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, deturnarea licitaţiilor publice, uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, fals material în înscrisuri oficiale şi infracţiuni de spălarea banilor. Marţi, procurorii şi poliţiştii au făcut 32 de percheziţii  domiciliare în judeţele Braşov, Sibiu, Covasna, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti, la sediul unor instituţii, la sediile/punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, respectiv la domiciliile unor funcţionari publici, administratori de societăţi comerciale şi angajaţi ai acestora, unde existau informaţii că s-ar afla valori, obiecte, înscrisuri sau animale ce au legătură cu infracţiunile cercetate.
 
Unsprezece persoane au fost ridicate şi duse la audieri, în timp ce alte persoane au fost citate pentru a fi audiate.  
 
”Cercetările sunt în curs de desfăşurare, la acest moment continuându-se activitatea de audiere a persoanelor bănuite, cât şi a altor persoane care au legătură în cauză, urmând a se dispune unele măsuri corespunzătoare faţă de acestea”, precizează, miercuri, anchetatorii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.