Ai ținut post și urmează să mănânci ouă? Iată sfatul unui doctor specializat în nutriție

Așa cum se face trecerea de la „de dulce” la „de post”, așa trebuie făcută și trecerea de la „de post”, la „de dulce”, susține dr. Florin Ioan Bălănică, specializat în terapie medicală nutrițională și psihonutriție. Recomandările lui vin într-o perioadă în care mulţi români au ţinut post, iar duminică vor reîncepe să consume ouă. 

“Pentru că alimentele care conțin proteină de origine vegetală sunt diferite de alimentele care conțin proteină de origine animală. Deci, în primele zile după ce se termină postul, trebuie introduse aceste alimente cu proteină de origine animală gradual, treptat. Aici intră și oul, bineînțeles”, explică doctorul, citat de Hotnews.ro

Care sunt proteinele de orgine animală în ordinea importanței lor din punct de vedere nutrițional?

  • Albușul din ou este cea mai importantă proteină. Tocmai de aceea majoritatea proteinelor pentru sportivi se fac din albuș sau din zer din lapte.
  • Zerul din lapte de unde provin iaurturile, brânzeturile.

Este vorba despre cele slabe, nu cele fermentate. Un exemplu este brânza de vaci, care conţine un tip de proteină de origine animală de foarte bună calitate.

  • Carnea albă și carnea roșie – cea albă având o digestibilitate mai crescută.

Ce conține oul și atenție al patologia biliară acută

„Dacă consumăm preponderent albușul, înseamnă că am consumat 3 grame de proteină per albuș. Dacă discutăm despre ou în integralitatea lui, cel de Paște este un ou fiert care conține și gălbenușul. Deci discutăm despre 3 grame de proteină în albuș și încă 3 grame proteină în gălbenuș și undeva între 3-6 grame de colesterol în zona de gălbenuș. Aici este problema”, explică doctorul. 

Potrivit acestuia, mare parte a persoanelor care au ținut post dacă consumă oul în integralitatea lui, nu neapărat în exces, e posibil să aibă o patologie biliară acută pentru că în perioada de post anumite anumite enzime și hormoni digestivi au fost în repaus, adică n-au fost folosiți.

„Atunci când noi trecem de la a nu folosi anumite enzime digestive, la a le folosi în exces, putem să avem aceste neplăceri din punct de vedere digestiv. Nu trebuie neapărat să fie un exces al consumului, ci discutăm despre o abordare nepotrivită a alimentelor”, spune dr. Florin Ioan Bălănică.

Atunci când nu consumăm în echilibru toți nutrienții, acele sucuri digestive și hormoni care sunt responsabili pentru a metaboliza nu se secretă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.