Brașovul va mai achiziționa 69 de ecoinsule. Ce a anunțat Primăria Brașov despre cele 74 instalate

Primăria Brașov  a depus o nouă cerere de finanțare prin Planul Național  de Redresare și Reziliență, pentru achiziția a 69 de ecoinsule, necesare colectării selective a deșeurilor. Sesiune de depunere a cererilor a fost în 20 aprilie, iar municipalitatea brașoveană a anunțat că a fost prima autoritate locală care a încărcat documentația pe platforma electronică dedicată programului.

Primăria a solicitat finanțare pentru achiziția a 69 de ecoinsule tip 2, compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc.

Pentru fiecare insulă ecologică digitalizată va fi asigurat un număr de 200 de cartele de acces. Achiziția bunurilor (insule ecologice digitalizate) se va realiza de către MMAP în numele beneficiarilor. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

Valoarea totală a proiectului depus în 20 aprilie este de 8.079.504 lei cu TVA, din care cheltuieli eligibile în valoare de 6.769.499 lei fără TVA.  

În prima rundă, Brașovul a obținut bani pentru 275 de ecoinsule

În prima rundă a acestui program, Primăria Brașov a obținut finanțare pentru achiziționarea a 275 de ecoinsule. Valoarea totală a proiectului pentru achiziția celor 275 de ecoinsule este de 32.010.793 lei cu TVA, reprezentând cheltuieli eligibile în valoare de 30.734.576 lei cu TVA (100% fonduri PNRR); cheltuieli neeligibile în valoare de 1.276.217 lei cu TVA 5%. Prin acest program se vor achiziționa și monta 25 de insule subterane  250 de ecoinsule supraterane.

Ecoinsule montate în 2022, mult timp nefuncționale

Pe de altă parte, în anul 2022, primăria a demarat și programul propriu de amplasare de insule ecologice digitalizate, până în acest moment fiind amplasate 74 de ecoinsule, în cartierele Brașovului. Platformele ecologice achiziționate de primărie sunt prevăzute cu un scaner pentru carduri, guri de încărcare comandate de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat. Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând un tip de deșeuri: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer.

După montare, aceste ecoinsule au fost mult timp nefuncționale, însă, zilele trecute reprezentanții Primăriei Brașov au precizat că acestea sunt acum funcționale.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.