Transformarea bibliotecilor: Braşovul, Vama Buzăului, Drăguş şi Victoria vor avea hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale, iar alte 26 de localităţi vor avea instituţii modernizate

Consiliul Judeţean Braşov şi Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” vor să creeze, în judeş, o reţea de hburi de dezvoltare a competenţelor digitale, în biblioteci. Cererea de finanţare pentru această investiţie a fost deja depusă în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe Componenta C7 – Transformare digitală. 

 19.923.533,47 lei, pentru 29 de municipii şi comune din judeţul Braşov

Proiectul, în valoare de aproape 20 de milioane de lei, propune renovarea, dotarea și echiparea cu calculatoare și echipamente tehnice pentru 4 sedii de biblioteci din Județul Brașov, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, şi anume:

  • Biblioteca Județeană „George Bariţiu” Brașov;
  • Biblioteca Vama Buzăului;
  • Biblioteca Drăguș;
  • Biblioteca Victoria. 

De asemenea, 26 de biblioteci din judeţ, dintre care 20 biblioteci rurale și 6 orășenești, vor beneficia de schimbarea/modernizarea echipamentelor informatice. 

Un alt obiectiv urmărit este dezvoltarea unor competențe de bază în ceea ce priveşte alfabetizarea digitală, comunicarea, educația în domeniul mass-media, crearea de conținut digital, securitatea digitală și educația financiară și antreprenorială digitală, pentru minimum 2550 de cetățeni din comunități defavorizate sau marginalizate identificate în zona de incidență a proiectului de pe raza Județului Brașov.

Zoltan Szenner: „Bibliotecile trebuie aduse în secolul XXI”

Proiectul propune asigurarea unui program permanent de activități în incinta bibliotecilor transformate în hub-uri digitale, prin valorificarea pe termen lung și într-un mod autosustenabil a spațiilor, a tuturor dotărilor ITC și a echipamentelor tehnice de tip makerspace propuse spre achiziționare prin proiect.

Proiectul a fost elaborat de o echipă condusă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan, cel care coordonează activitatea instituţiilor culturale aflate în subordinea autorităţii publice judeţene.

„M-a preocupat mult problema bibliotecilor pentru ca sunt realist, ştiu că bibliotecile, dacă nu le dezvoltăm, nu investim în ele, vor fi tot mai puţin atractive pentru copiii şi tinerii de astăzi. Trebuie să le aducem în secolul XXI și să le transformăm în mai mult decât doar un loc de unde poți împrumuta cărți. Bibliotecile din județul Brașov trebuie să treacă printr-un rapid proces de modernizare și transformare pentru a-și păstra relevanța și utilitatea pentru comunitate în contextul actual, axat pe digitalizare. Eu am cautat o soluţie pentru modernizarea în acest sens a Bibliotecii Judeţene, iar când a apărut oportunitatea accesării de fonduri nerambursabile prin PNRR pentru modernizarea bibliotecilor publice am început imediat să lucrez la proiect, mai ales că pe lângă Biblioteca Județeană includem în proiect practic toate bibliotecile publice din județ”, a declarat vicepreşedintele CJ Szenner Zoltan.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.