În acte, garajul RATBV s-a scumpit de aproape 3 ori. Care este explicația Primăriei Brașov

Primăria Brașov se va împrumuta cu 50 de milioane de lei pentru a putea finanța construirea garajului RATBV de pe strada Hărmanului. S-a ajuns la această situație pentru că studiul de fezabilitate în baza căruia s-au cerut banii europeni în anul 2020 a fost superficial, susține conducerea Primăriei Brașov. 

În acest moment din banii europeni accesați în anul 2020 se poate acoperi aproximativ 33% din valoarea investițiilor, nu 93% cât era procentul în urmă cu aproximativ 3 ani (în acest procent erau inclusă contribuția din partea beneficiarului și cheltuielile neeliginile).  

Ce modificări au fost aduse proiectului 

Conform explicațiilor administratorului public al municipiului Brașov, Adriana Miron, vechiul garaj era proiectat pe structură metalică, deschisă, potrivită pentru un garaj pentru autobuze diesel, nu pentru vehicule electrice. 

„Cel mai important aspect a fost legat de netratarea instalațiilor, o componentă absolut esențială pentru buna funcționare a unei astfel de infrastructuri, respectiv nu au fost tratate instalațiile electrice, instalațiile de canalizare, aducțiuni de apă, instalațiile de asigurare a surselor de energie verde și mai ales instalațiile de stingere și intervenție în caz de incendii. Și de la un deviz estimat inițial de 76 de milioane de lei grosier am ajuns la 212 milioane de lei. Ulterior, în discuțiile pe care le-am avut cu cei de la ISU, soluția constructivă a fost modificată pentru a îndeplini toate criteriile legate de securitate pentru o asemenea flotă, respectiv pe structură de beton cu închideri de panouri sandviș”, a explicat Adriana Miron.

Pentru acest proiect a fost lansată licitația pentru execuția lucrărilor. Pe de altă parte, municipalitatea brașoveană speră să obțină fazarea lui, adică obținerea unei finanțări europene în ciclul bugetar european 2021 – 2027. Dacă se obțin banii europeni, lucrările vor fi plătite de Primăria Brașov, apoi sumele se vor recupera din bani europeni. 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.