Dezbatem poze. Primăria Brașov îi cheamă pe cetățeni și specialiști la o discuție despre restaurarea Pieței Sfatului

Specialiștii și cetățenii din Brașov au fost invitați de Primăria Brașov la o dezbatere publică pe tema proiectului de restaurare a Pieței Sfatului. Dezbaterea va avea loc joi, 25 mai, 17.00, în format mixt – în mediul online (pe platforma ZOOM) precum și fizic la adresa Banca de Cultură Apollonia, de la intersecțiile străzilor Republicii și Michael Weiss. 

„În urma unui concurs internațional de soluții, organizat anul trecut de Ordinul Arhitecților din România, un juriu internațional a desemnat proiectul echipei de arhitecți de la STARH – Arhitectură, Construcții, Design SRL din București drept cel mai bun concept de restaurare al Pieței Sfatului. Ca urmare a acestui concurs, echipa de arhitecți câștigătoare a început etapa de realizarea a proiectului tehnic pentru restaurarea celei mai importante zone a orașului, Piața Sfatului. Pentru a vedea modul în care acest proiect răspunde așteptărilor brașovenilor, dar și pentru a vedea care sunt părerile specialiștilor în domeniu, echipa de proiectanți, în parteneriat cu municipalitatea organizează această prezentare publică”,  anunțat Primăria Brașov. 

Ce se înțelege din poze 

Pentru a-și putea forma o părere despre proiect, oamenii nu au la dispoziție – cel puțin până la publicarea acestei știti, informații scrise, ci doar o galerie de imagini ce însoțește anunțul privind dezbaterea publică, disponibil pe site-ul Primăriei Brașov.

Din respectivele imagini rezultă că dispare fântâna arteziană din centrul pieței. Apare, în schimb, un fel de fântână arteziană lipită de unul dintre colțurile Pieței Sfatului. 

 

De asemenea, tot în poze, Casa Sfatului apare, în continuare, cu mai multe uși, care, dacă s-ar face, ar însemna să fie sparte porțiuni din zidurile imobilului. Despre acest aspect al proiectului propus de arhitecții contractați de Municipalitate nu am reușit să obținem mai multe date până acum, deși am solicitat încă de la primele prezentări făcute de Primărie.

Cu amenajarea unor noi intrări în Casa Sfatului nu a fost de acord directorul Muzeului Județean de Istorie, Nicolae Pepene, cel care va avea un cuvânt de spus într-o inteevenție de acest fel, din calitatea sa de conducător al instituției și administrator al acestei clădiri istorice din Centrul Brașovului.

De altfel, Pepene a declarat de mai multe ori până acum că imobilul este în  administrarea muzeului până în anul 2035, iar orice intervenție asupra clădirii se poate face doar cu acordul instituției, iar acesta nu va fi dat. 

Tema de proiectare pentru restaurarea Pieţei Sfatului a atras numeroase critici

Tema de proiectare pentru reabilitarea Pieței Sfatului a fost stabilită printr-un concurs internațional de soluții, ale cărui rezultate au fost făcute publice în aprilie 2022. Concursul a fost câştigat de  STARH – Arhitectură, Construcții, Design SRL, din București, companie condusă de Florian Stanciu.

Conform proiectului propus de această formă anul trecut, fântâna arteziană din centrul pieței urma a fi desfiinţată. O altă modificare majoră vizează rolul pe care îl joacă Casa Sfatului în viața orașului, adică transformarea sa din clădire care găzduiește muzeul de istorie în elementul principal al pieței. Conform propunerii,ar trebuie să devină un spațiu deschis, cu mai multe accesuri din exterior, iar cea mai mare parte a viitoarelor amenajări se vor face în jurul Casei Sfatului.

Mai multe detalii despre intervenţiile propune pentru Piaţa Sfatului, AICI. 

FOTO Concept de reamenajare a Pieţei Sfatului din Braşov: dispare fântâna arteziană, apar arbori şi columne

De la început, proiectul propus stârnit numeroase critici. Printre altele, cetățenii s-au nemulțumiți de intenția de a desființa fântâna arteziană, nu de a moderniza.

Sursa pentru finanţarea lucărilor: fondurile europene

Investiția din Piața Sfatului se regăsește în lista de proiecte ale municipiului Brașov. Valoarea investiției este estimată la 6.080.000 de euro, iar ca sursă de finanțare sunt indicate fondurile europene, conform datelor oferite în septembrie 2022 de către Municipalitate, în cadrul unei întâlniri pentru prezetarea publică a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a municipiului Braşov. 

În același document se menționează că cererea de finanțare ar putea fi depusă în anul 2024, iar perioada de implementare este 2023 – 2026. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.