A început Bacalaureatul de toamnă. Aproape 740 de candidați, înscriși în centrele din județul Brașov

Peste 33.900 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii Examenului Național de Bacalaureat 2023, sesiunea a doua, de toamnă. 769 dintre aceștia vor susține examenul în cele trei centre pregătite în județul Brașov la Colegiul Național „Radu Negru” Făgăraș, Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” Brașov și Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu” Brașov.

Potrivit informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, din numărul total al candidaților înscriși, mai mult de 22.600 provin din promoția anului 2023, în timp ce aproximativ 11.300 de candidați sunt din promoțiile anterioare, conform unei declarații din partea Ministerului Educației. La nivel național, examenul se desfășoară în 137 de centre.

Programul detaliat și informații importante pentru candidați:

  • Pe 16 august se va desfășura proba E.a) de Limba și literatura română.
  • Pe 17 august, candidații vor susține proba E.c) a profilului obligatoriu.
  • Pe 18 august, va avea loc proba E.d) la alegere a profilului și specializării.
  • Proba E.b) de Limba și literatura maternă va avea loc pe 21 august.

Începând cu ora 9.00, au loc probele scrise, iar accesul candidaților în săli este permis între orele 7.30 – 8.30.  

Primele rezultate vor fi făcute publice pe data de 25 august, până la ora 12.00. În aceeași zi, contestațiile pot fi înregistrate în intervalul orar 12.00 – 18.00, fie în format fizic, fie electronic. După soluționarea contestațiilor în perioada 26 – 28 august, rezultatele finale vor fi transmise către participanți în data de 29 august.

Primele rezultate, publicate în 25 august

Conform anunțului Ministerului Educației, primele rezultate ale Bacalaureatului 2023 vor fi afișate anonimizat pe 25 august.

Afişarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecţia datelor – GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât şi electronic. În acest sens, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei este finală şi poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere”, este una dintre mențiunile făcute de reprezentanții Ministerului Educaţiei.

Potrivit Ministrului Educației, toate sălile de examen sunt echipate cu camere funcționale de supraveghere video și audio.

După ce a fost testată cu succes evaluarea digitalizată la Evaluarea Națională anul trecut și la sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului în două județe, începând cu această sesiune, sesiunea de Bacalaureat august-septembrie va avea loc implementarea completă a evaluării digitale pentru un examen național.

Serviciu TELVERDE activ în zilele de examen

Pentru orice disfuncționalități sau nereguli întâlnite în timpul desfășurării examenului național de Bacalaureat, Ministerul Educației oferă acces la serviciul TELVERDE.

Cei care identifică eventuale probleme sunt încurajați să contacteze linia specială la numărul 0800801100. Acest număr va fi disponibil în perioada 16 – 21 august, în următorul program: 16, 17 și 21 august între orele 8:00 – 16:00 și pe 18 august între orele 8.00 – 14.00.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Educației printre avantajele oferite de evaluarea digitalizată se regăsesc:

  • Eliminarea costurilor pentru transportul lucrărilor între județe în vederea evaluării
  • Reducerea birocrației (generarea automată a borderourilor individuale de notare și finale la finalizarea evaluării)
  • Scurtarea duratei de timp necesară evaluării
  • Transmiterea automată și aleatorie a lucrărilor către alți doi evaluatori în cazul discrepanțelor mari între notele acordate inițial
  • Minimizarea riscului de erori umane în calculul notei finale, acordarea de punctaje în afara baremului, introducerea notelor în sistem pentru afișarea rezultatelor
  • Posibilitatea realizării analizelor complexe asupra rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau pe școli, pentru a utiliza rezultatele evaluării în favoarea elevilor.

Moment important în digitalizare, anunțat de ministrul Educației

Lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click. Primul examen național la care evaluarea digitalizată este generalizată va fi și cel mai important moment pentru a îmbunătăți acest proces, a cărui pilotare s-a făcut în ultimii doi ani în două județe.”, sunt precizările Ligiei Deca, Ministru al Educației

Ministrul a evidențiat că principalul obiectiv al proiectului de digitalizare a procesului de evaluare constă în aplicarea acestuia la nivelul tuturor examenelor naționale, cuprinzând bacalaureatul, evaluarea națională, concursurile de ocupare a posturilor și examenele de definitivat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.