Intervenții „pe bandă rulantă” ale salvatorilor montani

Minivacanța de Sfânta Maria a fost extrem de solicitantă și pentru salvatorii montani, care au avut acțiune după acțiune. Cele mai mari probleme au fost în Bucegi, unde Valea Caraimanului și Valea Cerbului au fost luate cu asalt de turiști, dar intervenții au avut și salvatorii montani din Piatra Craiului.

Astfel, numai în 15 august, Salvamont Bușteni a avut două intervenții, una în Jepii Micii (Valea Caraimanului), când o femeie de 56 ani a căzut 40 de metri și, spun salvatorii, a scăpat cu viață ca prin urechile acului.

„Femeia a suferit un traumatism cranian cu pierdere de constienta si un traumatism toracic. Salvamontistii au scos victima din Valea Caraimanului si au predat-o unui echipaj SMURD”, au precizat reprezentanții Salvamont Bușteni.

Tot în 15 august, salvatorii au avut o intervenție la Vârful Omu, pentru o persoană care a suferit o criză diabetică.

Tot Salvamont Bușteni a intervenit în 14 august în Valea Cerbului și în Valea Caraimanului, intervenții ce s-au încheiat după miezul nopții. În total, au fost aduse în siguranță la baza muntelui cinci persoane, unele cu lipotimie pe fondul epuizării fizice.

Un zbor, două intervenții în Piatra Craiului

În 14 august, elicopterul POA Brașov a avut două intervenții, una după alta.

„Primul caz, a apărut în jurul orelor 13.30. O persoana de sex feminin a alunecat din creastă aproximativ 50 de m pe versantul estic. Pentru a evita posibila agravare a stării generale a victimei, am solicitat sprijinul aero. Imediat dupā aterizarea cu persoana accidentatā, am fost solicitați din nou prin 112, sā intervenim în zona de perete, urcarea spre Vârful Turnu, unde se aflau douā persoane blocate, una dintre ele prezentand un atac de panicā. Având în vedere cā elicopterul POA Brașov era chiar lângā noi, s-a solicitat prin 112, aprobarea de a evacua cele douā persoane pe cale aero”, au precizat reprezentații Salvamont Zărnești.

20 salvate în ultimele 24 de ore

Conform informațiilor Dispeceratului Național Salvamont, în ultimele 24 de ore s-au primit 17 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor:

  • 4 apeluri pentru Salvamont Prahova și Salvamont Bușteni,
  • 2 apeluri pentru Salvamont Harghita,
  • 2 apeluri pentru Salvamont Cluj,
  • 1 apel pentru Salvamont Sibiu,
  • 1 apel pentru Salvamont Neamț,
  • 1 apel pentru Salvamont Gorj,
  • 1 apel pentru Salvamont Dâmbovița,
  • 1 apel pentru Salvamont Bran,
  • 1 apel pentru Salvamont Municipiul Brașov,
  • 1 apel pentru Salvamont Borșa,
  • 1 apel pentru Salvamont Argeș – Câmpulung,
  • 1 apel pentru Județul Neamț.

În cazul acestor intervenții au fost salvate 20 persoane, 5 dintre acestea fiind predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital, o persoană a fost predată la elicopterul SMURD pentru transport aerian la spital si și o persoana a fost transportată de Salvamont și predată la UPU.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.