FOTO Noul Cămin pentru persoane fără adăpost din Braşov devine funcţional din toamnă. Deocamdată, Primăria i-a făcut doar o prezentare

Foto: BraşovMetropolitan.ro

Autori: Ştefania Anastase & Mihaela Parghel

Din această toamnă, persoanele fără adăpost vor beneficia de cele mai bune condiții pentru a se putea reintegra social, anunţă Primăria municipiului Braşov. Anunţul vine ca o „echilibrare” a evenimentelor din ultima perioadă, când o persoană a decedat în Piaţa Sfatului, la doar câţiva zeci de metri de punctul fix al Poliţiei Locale, fără ca nimeni să observe în timp util. De asemenea, acest anunţ vine şi pe fondul înmulţirii sesizărilor cu privire la persoanele fără adăpost care îşi fac veacul prin locuri foarte aglomerate din oraş.

Noul cămin pentru persoane fără adăpost se află pe strada Panselelor şi el a fost amenajat prin modernizarea, recompartimentarea și reabilitarea fostului internat al Colegiului Tehnic Astra, situat lângă sediul Direcției de Asistență Socială. Deocamdată el nu poate fi deschis şi pus la dispoziţia persoanelor fără adăpost pentru că serviciile pe care le oferă sunt în curs de acreditare.

În acest cămin vor funcționa trei instituţii:

  • Adăpostul de noapte;
  • Centrul de zi;
  • Centrul rezidențial.

Clădirea de tipul P+3E a fostului cămin de elevi a fost modernizată, recompartimentată și reabilitată și va dispune de zone precum:

  • spațiu pentru triaj cu zonă de așteptare
  • spațiu de cazare de urgență
  • spații de cazare – camere cu 3 sau 5 paturi
  • sală de mese
  • cameră de socializare
  • spații pentru cursuri și întâlniri
  • bucătărie echipată
  • grupuri sanitare pe sexe și grup sanitar pentru persoane cu dizabilități locomotorii
  • spălătorie

Lucrările de amenajare ale căminului au fost începute în iunie 2021 au fost executate de consorțiul format din HAR&H și RomFit Grup, costul lucrărilor fiind de 21.901.779,92 lei (TVA inclus).

Deocamdată, centrul îşi aşteaptă licenţa

Similar centrului care este în funcțiune în prezent, noua licență va fi pentru o capacitate de 50 de locuri la Adăpostul de noapte, 30 de locuri la Centrul rezidențial și maxim 20 de locuri la Centrul de zi pentru informare și consiliere a persoanelor fără adăpost.

La centrul care funcționează în acest moment pe strada Gladiolelor, respectiv în cadrul Adăpostului de noapte, în cursul serii de ieri au fost 18 beneficiari, iar la serviciul Centrul rezidențial, care funcționează încă în strada Zizinului, au fost 21 de beneficiari”, a declarat directorul general al Direcției de Asistență Socială Brașov, Mariana Topoliceanu.

Persoanele fără adăpost care nu îndeplinesc criteriile pentru a ocupa un loc în centrul rezidenţial pot apela a centrul de primire de noapte

Mariana Topoliceanu a mai explicat faptul că în cadrul centrului de primire de noapte sunt găzduite persoanele care nu îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de serviciile Centrului rezidențial. Ele primesc adăpost între orele 20.00 – 8.00, precum și servicii de igienă personală și depozitare a bunurilor personale.

Noua construcție va oferi sprijin persoanelor fără adăpost, în contextul în care numărul acestora crește din cauza problemelor sociale, crizei financiare etc. Importanța acestui proiect constă în satisfacerea nevoii crescânde de adăpost, care devine tot mai des întâlnită, și în facilitarea găsirii unui loc de muncă, precum și în general în depășirea acestor situații dificile și integrarea socio-profesională a persoanelor fără adăpost.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.