Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică noul „ordin al urșilor”. Câți urși mai pot fi împușcați în Brașov

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat pe site-ul instituției proiectul noului ordin pentru aprobare nivelului de intervenție și de prevenție în cazul speciei urs brun, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante.

Conform proiectului, numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național în cazul speciei urs brun este de 220 de exemplare, din care 140 de exemplare este nivelul de prevenție (care este distribuit pe fonduri cinegetice), iar diferența de 80 o reprezintă nivelul de intervenție. Pentru județul Brașov a fost stabilită o cotă de prevenție de 13 exemplare. Cote mai mari au primit județele Covasna – 16 exemplare, Harghita – 25 de exemplare și Mureș – 14 exemplare. În schimb, județul Prahova (unde sunt probleme cu urșii din Valea Prahovei) a primit o cotă de 5 exemplare.

Minus 32 de exemplare pentru județul Brașov

Acesta este al doilea proiect de ordin lansat în dezbatere publică în cursul acestui an. Reamintim că în luna aprilie a acestui an a mai fost lansat în dezbatere publică un proiect de ordin, însă Academia Română nu a fost de acord cu numărul de urși propuși pentru împușcare. Mai exact, în respectivul ordin era prevăzută o cotă de prevenție de 426 de exemplare și una de intervenție de 60 de exemplare, rezultând astfel un număr total de 486 de urși ce puteau fi împușcați. Prin respectivul proiect, județului Brașov i-a fost alocată o cotă de prevenție de 45 de exemplare, cu 32 mai multe decât în proiectul ordinului lansat în dezbatere publică în august 2023.

1 Trackback / Pingback

  1. Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică noul „ordin al urșilor”. Câți urși mai pot fi împușcați în Brașov - 📰 newsflash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.