Confuzie în Consiliul Local Brașov. Un consilier local liberal a apăsat butonul greșit, iar un amendament PNL a picat

Consilierii locali brașoveni au făcut, din nou, spectacol în ședința de plen. Ei s-au certat mai bine de o oră pe marginea unui amendament la rectificarea bugetului local, prin care liberalii au propus tăierea sumei de 2.665.330 lei pentru Agenția Metropolitană Brașov și transferul acestei sume în fondul de rezervă.

Propunerea liberalilor a fost întoarsă de consilierii locali pe toate fețele, au fost replici cu voce ridicată, afirmații tăioase.

Disputa a fost legată de calculul care a stat la baza sumei prevăzute pentru AMB, care reprezintă 1% din valoarea contractelor cu finanțare nerambursabilă pentru pentru care Agenția a pregătit documentații. În opinia liberalilor și social-democraților, cotizația de 1% din valoarea proiectelor se împarte între toate primăriile membre.

În schimb, în opinia primarului Brașovului și a consilierilor locali USR, cele 2,6 milioane trebuie plătite de municipiul Brașov. Același lucru a fost susținut și de directorul AMB, Dragoș David, care a spus că proiectele au fost accesate de Primăria Brașov.

AMB, satelit al Primăriei Brașov?

Apoi, discuția a alunecat către altă temă: beneficiază toate primăriile membre activitatea AMB?

Opinia consilierului local Marius Potea (PSD) a fost că „nu” și a spus despre AMB că este un „satelit al primăriei”.

În schimb, primarul Allen Coliban a spus că agenția implementează proiectele incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, de care beneficiază întreaga Zonă Metropolitană.

Pe de altă parte, directorul AMB a recunoscut faptul că aproximativ 80% dintre proiectele pregătite de instituția pe care a o conduce a pregătit proiecte pentru Primăria Brașov. El a amintit că, potrivit statutului agenției, cota de 1% este plătită de fiecare unitate administrativ teritorială la semnarea contractului.

Chiricheș s-a retras câteva minute din ședință

Dincolo punctele de vedere tehnice, ce țineau de interpretarea procentului, aleșii au avut grijă să lanseze săgeți către adversari. Printre altele, primarul le-a spus liberalilor că opoziția lor în cazul proiectelor ce țin de AMB este una pur politică și că au „primit ordin să taie tot ce ține de Agenția Metropolitană Brașov”.

În replică, Pamela Diaconu transmis primarului: „Sunteți penibil”.

Ba mai mult, la un moment dat, Ciprian Chiricheș (PNL) a anunțat că părăsește ședința dacă discuția merge în acest fel, însă, după câteva minute el s-a reconectat la platforma Zoom.

A fost nevoie de două voturi

Într-un final amendamentul a fost supus aprobării. La ședință au fost prezenți 26 din 27 de consilieri locali, absent fiind liberalul Werner Braun. Primul vot a fost anulat, pentru că Daniel Corolea (USR) a votat de două ori.

Apoi a fost reluat votul. Pentru ca amendamentul să fie aprobat era nevoie de 14 voturi, însă au fost obținute doar 13.

12 consilieri locali (cei din USR) au votat împotrivă, iar unul s-a abținut. Cel mai probabil, abținerea a fost a consilierului local liberal Sebastian Bădulescu, acesta afirmând după vot „la mine cred că nu s-a înregistrat votul. Eu nu m-am abținut”.

Cu toate acestea, erau înregistrate 26 de voturi, iar din faptul că Sebastian Bădulescu a spus că nu s-a abținut, cel mai probabil el a apăsat butonul greșit.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.