Primarul Brașovului, Allen Coliban, vrea să-l demită pe viceprimarul Sebastian Rusu. Poate reuși doar cu ajutorul PNL. Care sunt calculele?

Conflictul primarului Brașovului, Allen Coliban, cu viceprimarul Sebastian Rusu (PNL) se acutizează pe zi ce trece. După multe luni în care acest conflict s-a rezumat la declarații din partea ambilor combatanți și la lăsarea viceprimarului fără atribuții, primarul încearcă acum să îi dea „șah mat” lui Rusu.

Astfel, Consiliul Local Brașov este așteptat să voteze în ședința ordinară din 31 octombrie un proiect de hotărâre privind eliberarea din din funcție a viceprimarului Sebastian Rusu (PNL).

Punctul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței ordinare din această lună, publicată pe site-ul Primăriei Brașov în 26 octombrie. Mutarea primarului pare a-i fi luat prin surprindere pe liberali, din moment ce aceștia nu au avut nicio reacție, declarațiile din partea lor lipsind cu desăvârșire până acum. La fel de posibil ca ei să considere acest punct de vedere o „glumă” a primarului.

De altfel, șansele ca viceprimarul să fie dat jos prin votul Consiliului Local sunt minime. Potrivit legislației, acesta poate fi destituit cu două treimi din voturile consilierilor locali în funcţie: adică 18 voturi din 27.

În Consiliul Local, Coliban se va putea baza în cazul acestui proiect doar pe cele 12 voturi ale consilierilor USR. Pe celelalte 6 le poate obține doar prin negocieri. Însă și în acest caz, șansele sunt mici, de vreme ce nu are foarte multe lucruri de promis consilierilor PSD sau unora din PNL…

Care ar fi variantele:

  • USR și PSD să se „înțeleagă”, iar în PNL să se rupă unitatea: primarul ar obține patru voturi de la social-democrați și ar trebui să convingă doi liberali să voteze pentru demiterea viceprimarului. În acest caz, el va trebui să le ofere ceva social-democraților și liberalilor dizidenți;
  • O negociere între PNL și USR, „peste capul” lui Sebastian Rusu, adică la nivelul liderilor județeni. Asta ar însemna ca, în baza acestei înțelegeri, cei 11 consilierii locali liberali să voteze pentru demiterea lui Sebastian Rusu și să propună un alt viceprimar. În acest caz nu va fi nevoie de votul social-democraților.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.