FOTO-VIDEO. “Casa Barac”, clădirea-monument de la Biserica “Sf. Nicolae” din Şcheii Braşovului, reintră în circuit. Piesa de rezistenţă: singurul volum de poezii al lui Andrei Mureșanu tipărit în timpul vieții poetului

„Casa Barac”, clădirea-monument istoric de secol XIX din curtea Bisericii „Sf. Nicolae” din Şcheii Braşovului a fost reparată la interior, păstrându-şi în totalitate aspectul originar şi se întoarce astfel, în circuit, spre vizitare. Piesa de rezistență a expoziției din Casa Barac este singurul volum de poezii al lui Andrei Mureșanu tipărit în timpul vieții poetului, a anunţat Ioan Cornea, curatorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti.

Doi ani de reparaţii la Casa Barac

Anul acesta, Muzeul Bisericii Sfântul Nicolae – Prima Școală Românească a beneficiat de o finanțare de 160.000 de lei din partea Consiliului Județean Brașov, prin două linii diferite de finanțare, dar și de suma de 500.000 lei, primită de la Municipiul Brașov. Banii au fost folosiți pentru restaurarea a aproximativ 1.000 de cărți din colecția Andrei Șaguna, prin iradierea la Institutul de Cercetare-Dezvoltare de la Măgurele, în scopul de a neutraliza toate microorganismele, dar și pentru repararea corpului principal al Casei Barac.

De asemenea, la clădire a fost reparat acoperișul, care era într-o stare de avansată de degradare, iar camerele au fost renovate complet, fiind aduse aproape de aspectul original. Prin acest proiect a fost refăcută şi podeaua originală din scândură, care, multi ani a fost acoperită cu parchet laminat și cu o mochetă.

Spatiile expoziționale în care poate fi văzut volumul de poezii al celui care a scris versurile Imnului Național (foto sus) au fost amenajate în încăperea în care era sufrageria Casei Barac. Deocamdată, celelalte camere sunt goale, însă conducerea muzeului are in plan să le amenajeze astfel încât acestea să poată găzdui expoziții sau alte activități culturale.

Casa Barac poate avea funcţiuni muzeale multiple, după reparaţii

După reparaţii, spaţiile sale pot fi utilizate cu funcţiuni multiple: amenajarea de expoziţii cu obiecte din patrimoniul Muzeului Prima Şcoală Românească, depozitarea în condiţii optime a bunurilor culturale, fie ele documente, cărţi vechi, tablouri, tapiserii sau diverse alte obiecte, respectiv utilizarea lor de către muzeografi pentru activităţi de cercetare şi valorificare a bunurilor culturale.

Ioan Corneacuratorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti

“Pentru renovarea clădirii au fost folosite materiale tradiționale. De exemplu pentru zugrăvirea camerelor a fost utilizată o vopsea lavabilă pe bază de var”, a declarat directorul muzeului, preot dr. Sebastian Pârvu.

Pe de altă parte, reprezentanții muzeului spun că la imobil mai este nevoie de lucrări, iar greul abia acum urmează

“Mai trebuie să reparam anexa. Este un corp de clădire unde, inițial era șura. Lucrările sunt complicate, pentru că structura clădirii a fost afectată de umezeală. Și acolo avem în plan sa amenajăm spații culturale și, de ce nu, poate o cafenea micuță. Ideea noastră este amenajăm un complex muzeal în care turiștii să petreacă o jumătate de zi. Avem ce să oferim, pentru că la prima școală românească sunt volume și obiecte care fac parte din identitatea Brașovului”, a continuat preotul Pârvu.

Preot dr. Sebastian Pârvu, directorul Muzeului Prima Şcoală Românească, din Şcheii Braşovului

Casa Barac a fost construită în secolul al XIX -lea, în jurul anului 1830, iar în prezent este inclusă în lista monumentelor istorice de importanță locală. Numele ei vine de la primul locatar, protopopul Iosif Barac.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.