Icoanele din Şcheii Braşovului, promovate de 4 muzee în această toamnă

Foto: Dan Străuţi/ LA pas prin Braşov

Patru muzee își dau mâna pentru a promova, la nivel național, icoanele pe sticlă din Șcheii Brașovului. Tezaurul național de artă sacră este scos la lumină de Muzeul de Etnografie Brașov, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” și Muzeul Bisericii „Sfântul Nicolae – Prima Școală Românească” din Brașov.

40 de piese din colecţia a patru muzee, în expoziţia dedicată patrimoniului iconografic din Şchei

Baia Mare și Brașovul vor găzdui în perioada august – noiembrie 2021 expoziția „Patrimoniul cultural iconografic din Şchei – expoziție națională”, creată cu sprijinul unor granturi de la Consiliul Judeţean şi de la Administrația Fondului Cultural Naţional. Expoziția va cuprinde peste 40 de bunuri culturale din colecția Muzeului de Etnografie Brașov, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, Muzeului Bisericii „Sfântul Nicolae – Prima Școală Românească” din Brașov și aduce în atenția publicului frumusețea, diversitatea tematică a icoanelor realizate în centrul de iconari din Șcheii Brașovului. Proiectul urmărește să valorifice colecțiile etnografice ale celor patru muzee, într-un mod atractiv și accesibil publicului larg. De aceea, pe lângă expoziții, se vor organiza conferințe și patru ateliere interactive pentru a aduce la aceeași masă artizanii și specialiștii din domeniu.

Tur virtual al expoziţiei de la Baia Mare şi filme de popularizare a picturii tradiţionale pe sticlă şi lemn

Lucrările realizate în timpul atelierelor vor fi expuse în cadrul expoziției „De la simbolurile artei tradiționale, la design-ul actual” și vor putea fi admirate în perioada octombrie – noiembrie la muzeele din Brașov și Baia Mare. Produsele culturale ale proiectului se vor materializa într-un catalog de expoziție și un tur virtual al expoziției temporare de la Baia Mare, două filme de popularizare a tehnicilor tradiționale de pictură pe sticlă și pe lemn și într-un material video de prezentare a expoziției din muzeul din Baia Mare. Toate aceste materiale vor fi disponibile pe site-ul www.etnobrașov.ro., spun reprezentanţii instituţiei de cultură.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.