Vitrinele și clădirile din Centrul istoric al Brașovului, iluminate după noi reguli. Rezultatul unui studiu: „Iluminatul public în Brașov trebuie să fie cât mai «verde», să consume cât mai puțină energie și să fie sustenabil”

Începând din 18 decembrie, brașovenii pot consulta Masterplanul de iluminat pentru Centrul istoric al Brașovului, document prin care sunt propuse noile reguli de iluminare a străzilor, clădirilor și vitrinelor magazinelor din zona veche a orașului.

După adoptarea masterplanului, orice viitor proiect de modernizare sau înlocuire a instalațiilor de iluminat stradal sau arhitectural va trebui să se conformeze principiilor stabilite în acest document.

Reprezentanții Primăriei Brașov spun că scopul masterplanului este creșterea siguranței brașovenilor și turiștilor, eliminarea incoerențelor în iluminatul public din zona centrului istoric. De asemenea, documentul vine cu o nouă abordare în ceea ce privește firmele luminoase și modul de amenajare a vitrinelor magazinelor din această zonă, care reprezintă cel mai important factor de poluare luminoasă. Nu în ultimul rând, master planul include o nouă abordare în iluminatul arhitectural, care să transforme clădirile și monumentele din centrul istoric în obiective de vizitat chiar și când este întuneric.

Cerința unor bra

Masterplanul a fost realizat după ce a fost analizată situația actuală, din care a rezultat că, în prezent, imaginea nocturnă a orașului este necoordonată, dezorganizată și uneori contradictorie din cauza iluminatului excesiv al reclamelor și mijloacelor publicitare; densității mari de reclame luminoase care contribuie la un mediu vizual aglomerat și care deseori intră în conflict cu arhitectura și cu caracterul zonei; iluminatului publicitar intruziv în zonele rezidențiale, concurenței între iluminatul comercial și publicitar și iluminatul stradal, diversitatea intensității formelor de iluminat.

De asemenea, a fost realizată și o cercetare sociologică de tip calitativ, care a avut ca obiectiv obținerea unor opinii și informații. Mai exact, pentru a vedea care este percepția publicului, autorii cercetării au colectat, în sistem online, 64 de chestionare.

„Majoritatea covârșitoare a subiecților consideră că iluminatul public în Brașov trebuie să fie cât mai «verde», să consume cât mai puțină energie și să fie sustenabil”, se arată în masterplan.

Cetățenii vor putea să transmită propuneri de îmbunătățire a masterplanului, până în 10 ianuarie, după care documentul va fi supus aprobării Consiliului Local.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.