Transportul cu autobuzul în mai multe zone ale județului nu se va îmbunătăți prea repede. Licențele vechilor operatori vor fi prelungite

Chiar dacă încearcă din anul 2021 să rezolve problema transportului de călători realizat de operatorii privați, Consiliul Județean Brașov nu a reușit acest lucru, astfel că va prelungi licențele vechilor operatori, începând cu 1 ianuarie 2024. Practic, pentru trei dintre zonele județului transportul se va desfășura la fel ca până acum, fără a fi impuse noi condiții privind flota de autobuze sau calitatea serviciilor.

Decizia privind prelungirea licențelor va fi luată de Consiliul Județean Brașov în ședința de plen din 22 decembrie, iar perioada de valabilitate acestei măsuri nu a fost stabilită. Aceste licențe vor fi prelungite pentru traseele de pe loturile 1 (Victoria – Zărneşti – zona Bran – Braşov, 19 trasee), 3 (Făgăraş – Braşov, 15 trasee) și 4 (Rupea, 13 trasee din zona)

De ce vor fi prelungite licențele

Pentru loturile 1 și 3

Actualele licențe vor fi prelungite până la finalizarea perioadei de mobilizare prevăzută în contractele semnat cu SC Transbus SA (a omului de afaceri brașovean Constantin Codreanu) și semnarea procesului – verbal de confirmare a îndeplinirii condiționalităților contractuale în perioada de mobilizare. Contractele au fost încheiate în noiembrie a anului 2023, iar în această perioadă operatorul derulează în procedura de constituire a garanției de bună execuție. Pentru a constitui această garanție SC Transbus SA a formulat solicitări către instituții bancare și societăți de asigurare, primind doar răspunsuri negative. Totuși, în documentația aferentă proiectului de hotărâre de Consiliu Județean se arată că operatorul de transport este în negocieri cu o societate de asigurări care și-a manifestat disponibilitatea de a emite garanția în luna decembrie.

Pentru lotul 2

Pentru acest lot nu a fost depusă nicio ofertă la licitația lansată de Consiliul Județean Brașov în anul 2021. De asemenea, Consiliul Județean Brașov nu a reușit să atribuie contractul prin negociere fără publicarea unui anunț prealabil. Pentru a face oferta atractivă, administrația județeană a stabilit că este nevoie de o revizuire a traseelor, iar acest lucru poate fi realizat de un consultant de specialitate, dar această firmă nu poate fi contractată anul acesta, ca urmare a apariției Ordonanței nr. 90 din 2023 (prin care au fost limitate unele cheltuieli bugetare).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.