73% dintre lămpile stradale din Brașov trebuie înlocuite. Lucrările vor fi făcute de firma care va obține concesiunea iluminatului public

Primăria Brașov va semna un nou contract de delegare a serviciului de iluminat public din municipiu, acesta urmând a intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021. Noul contract va avea o valabilitate de 5 ani, iar pentru acest contract, consilierii locali brașoveni au votat marți caietul de sarcini. 

Firma care va obține contractul va trebui să se asigure că sistemul de iluminat va funcționa la parametrii optimi, dar va trebui să realizeze și investiții în modernizarea și extinderea iluminatului stradal, inclusiv a trecerilor de pietoni. Toate lucrările vor fi decontate de Primăria Brașov, în baza unor situații de lucrări. 

Potrivit  hotărârii de Consiliu Local, la sistemului public de iluminat din Brașov există deficiente importante.   

„Sursele de lumina utilizate sunt cu tehnologii învechite. Există culori diferite ale luminii și eficiență scăzută. Un număr de 11.220 de corpuri de iluminat (73% din totalul corpurilor de iluminat) trebuie înlocuite cu unele cu tehnologie LED. Sistemul de telegestiune este implementat parțial, 12.092 de corpuri fiind racordate la acesta. Există rețele aeriene de iluminat public amplasate pe stâlpi de beton aflați în stare avansată de degradare. A fost determinată o lungime de 46,44 km de rețea electrică aeriană ce necesita înlocuire. Iluminatul arhitectural al clădirilor și obiectivelor importante din oraș este realizat sumar sau este inexistent”,  se arată în documentația aferentă. 

În acest moment, dintre cele 14.934 de corpuri de iluminat din Brașov, doar 4.053 sunt cu tehnologie LED, reprezentând 27% din total. 

O altă deficiență este lipsa iluminatului arhitectural al clădirilor publice din oraș. 

Treceri de pietoni inteligente în tot orașul 

 Tot firma care care se va ocupa de iluminatul public de anul viitor va trebui să amenajeze treceri de pietoni „inteligente”.  Acestea vor avea stâlpi de iluminat cu senzor, astfel încât să crească intensitatea luminoasă când vor să treacă pietonii. De asemenea, vor fi instalate LED-urile în asfalt, astfel încât șoferii să fie avertizați că urmează o „zebră”.  

Luminițe de Crăciun cu LED 

Firma care va concesiona acest serviciu, va trebui să instaleze și iluminatul ornamental de sărbătoare, una dintre condițiile impuse de municipalitate fiind ca acest iluminat să se realizeze doar cu corpuri cu LED.   
  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.