Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și medicii de familie au ajuns în 18 ianuarie la un acord în ceea ce privește finanțarea acestei specialități. Anunțul a fost făcut joi, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la postul de radio Europa FM.
Mai exact, până în 30 iunie, cabinetele medicilor de familie vor beneficia de finanțare la fel ca până acum, aceasta fiind principala revendicare a doctorilor. Totodată, ministrul a anunțat că în cadrul acordului încheiat între Casa Națională de Sănătate cu medicii este prevăzut ca, până la 30 iunie să se facă o verificare a cabinetelor de medicină primară.
În paralel, a explicat ministrul, va trebui să se găsească o „soluție financiară sustenabilă” și a dat de înțeles că, în prezent, sumele stabilite de Ministerul Finanțelor pentru Casă ajung pentru jumătate de an.
„Casa nu a făcut decât să publice o valoare estimată a punctelor, împărțind bugetul pe care l-a primit de la Ministrul Finanțelor la numărul de luni din an”, a spus ministrul.
Sunt bani doar pentru jumătate de an
Rafila a menționat că „armistițiul” încheiat între medici și Casa Națională de Asigurare de Sănătate „permite finanțarea până la 30 iunie”, asta în condițiile în care, a cunoscut el, au fost luat bani și din a doua jumătate a anului.
Pentru a se rezolva problema finanțării sistemului medicinei de familie, Rafila a spus că ar fi nevoie de o rectificare bugetară:
„Soluția poate să vină dintr-o rectificare bugetară. Sigur, se pot transfera bani de la un capitol la altul din bugetul Casei, dar, la un moment dat, tot trebuie făcută o corecție, pentru a pune înapoi banii de unde i-ai luat”.
Pe de altă parte, medicii care au participat la negocieri au subliniat însă că așteaptă aprobarea Hotărârii de Guvern cu tarifele decontate cabinetelor pentru a renunța la proteste și a semna contractele cu CNAS de la 1 februarie, relatează Hot News. Medicii au subliniat că soluția obținută la negocierile de astăzi, valabilă doar până la 30 iunie 2024, este una temporară și nu se știe ce va fi mai departe:
Reamintim că medicii de familie au avertizat că vor închide cabinetele începând cu 1 februarie 2024 (dată la care ar trebui să se semneze contractele cadru cu CNAS pe anul 2024), dacă nu se va renunța la un proiect de act normativ care, dacă ar fi fost aplicat, ar fi dus la reducerea sumelor pentru anul în curs.
Acordul dintre medicii de familie și CNAS arată flexibilitate și înțelegere reciprocă, asigurând continuitatea serviciilor medicale esențiale pentru cetățeni.